Ploaia de stele căzătoare, urmărită la Observatorul din Bârlad
Dimensiune font:
Spectaculosul fenomen astronomic va atinge punctul maxim în această noapte * doritorii îl pot urmări la Observator, care va fi deschis întreaga noapte
Denumirea de Ploaia de stele căzătoare are ca sursă de inspiraţie un punct luminos, ca o stea, ce pare că se desprinde de pe bolta cerească deplasându-se cu mare viteză, timp de câteva clipe, după care se stinge. „În realitate sunt fragmente de corpuri interplanetare de dimensiuni foarte mici, ce pătrund în atmosfera Pământului şi ard în întregime prin frecarea cu aerul. Dacă corpul respectiv este suficient de mare, lasă o dâră luminoasă şi chiar o explozie, ce poartă denumirea de bolid. Numele curenţilor de meteori este dat de constelaţia din care aparent vin meteorii. Locul mai poartă denumirea de radiant. Perseidele au radiantul în constelaţia Perseus”, a explicat muzeograful Ciprian Vîntdevară, coordonatorul Observatorului şi Planetariului din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan“ din Bârlad.
Perseidele au perioada de activitate în intervalul 17 iulie - 24 august şi momentul maxim din anul acesta va fi în dimineaţa zilei de 13 august, între orele 09.30 şi 12.00. Cu ocazia Perseidelor, în noaptea de 12 spre 13 august 2015, Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad va avea un program special pentru public. Activitatea va debuta în această seară, la ora 20.30, cu o conferinţă despre curenţii meteorici. De la ora 21.00 până spre dimineaţă, la ora 04.00, Observatorul astronomic va fi deschis pentru public. Preţul biletului este 2 lei de persoană.
Citeşte şi: Centru pentru victimele violenţei în familie la Vaslui
Ionuţ ŞERBAN
Se vor realiza observaţii astronomice la diferite corpuri cereşti, cum ar fi planeta Saturn, dar şi la principalele stele vizibile pe cerul de vară. Vor fi difuzate şi filme documentare de astronomie în sala astro-clubului „Perseus”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau