Poliţia animalelor există doar în organigramă
Dimensiune font:
În judeţele din Moldova activitatea este redusă * până acum, a existat o singură reclamaţie la Botoşani, dar cazul nu este finalizat * în rest, reprezentanţii structurii spun că vor face controale * la Suceava este un singur angajat
Din luna august, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) are o nouă structură, Poliţia animalelor, în cadrul căreia lucrează câte un inspector în fiecare judeţ. Aceştia fac controale privind bunăstarea animalelor, de la ferme, crescătorii, abatoare, grădini zoologice sau circuri, şi inclusiv în laboratoarele unde se fac experimente pe animale. Mare accent se pune pe adăposturile pentru câini fără stăpân. Inspectorii pot aplica şi sancţiuni.
Astfel, pe hârtie, cele mai grave încălcări ale legislaţiei privind protecţia animalelor, adică uciderea şi schingiuirea animalelor sau folosirea lor la lupte, pot fi pedepsite cu închisoare de la trei luni la un an, în aceste cazuri inspectorii urmând să sesizeze organele de urmărire penală. Pentru nerespectarea condiţiilor de creştere, adăpostire, hrănire sau asistenţă medicală a animalelor prevăzute de aceeaşi lege, inspectorii vor aplica amenzi de la 1.000 la 5.000 de lei. Luna trecută, Poliţia animalelor a devenit operaţională şi la nivelul Direcţiilor Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (DSVSA) judeţene.
Controale în judeţele Moldovei
Noile structuri, abia înfiinţate în judeţele din Moldova nu au încă activitate. Astfel, la Botoşani structura este formată din două salariate însă una dintre ele este şefă la un alt compartiment. „Noi suntem două la Poliţia animalelor, dar eu sunt şi şefă la Biroul Informatizare şi Control, iar acum colega mea este în concediu”, a spus Irina Matei. Ea a precizat că de pe 22 octombrie, când s-a înfiinţat Poliţia Animalelor, şi până acum a fost o singură sesizare din partea botoşănenilor, respectiv a unor câini crescuţi în cartierul Tulbureni în condiţii improprii, însă cazul nu a fost finalizat.
În schimb, la Vaslui nu au existat niciun fel de plângeri din partea cetăţenilor cu privire la eventuale violenţe asupra animalelor. „În perioada următoare vor fi organizate controale în locurilor unde sunt ţinute animale, de la ferme, la pet shop-uri, adăposturi, precum şi la locuinţele unor deţinători, alături de transporturile de animale”, ne-a spus Traian Petcu, directorul executiv al DSVSA Vaslui.
Poliţistul animalelor la Suceava
Mult aşteptata Poliţie a Animalelor s-a transformat la Suceava în poliţistul animalelor. Serviciul funcţionează în cadrul DSVSA şi are un singur angajat. Astfel, medicul veterinar Dorin Galan este cel care se ocupă de bunăstarea necuvântătoarelor şi în special a câinilor fără stăpân.
Grupaj realizat de Lucia HACMAN
Sub diferite nume, Poliţia animalelor există în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene de ani de zile.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau