Poliţia face anchetă în cazul câinelui împuşcat de vânători
Dimensiune font:
Oamenii care au rănit în cap câinele lui Ionică Nechifor, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine „Moldoovis”, fac parte dintr-o asociaţie din Iaşi * ei l-au ameninţat nu doar pe fermier cu arma, ci şi pe familia sa * incidentul s-a petrecut lângă ferma preşedintelui „Moldoovis”, aflată în apropierea Staţiunii Popăuţi * Nechifor participă astăzi la un protest la Bucureşti împotriva Legii vânătorii
Un incident regretabil petrecut lângă ferma preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine „Moldoovis”, aflată în apropierea Staţiunii Popăuţi, a ajuns în atenţia Poliţiei. Un grup de vânători membri ai Asociaţiei Hunters din Iaşi, una dintre cele mai mari structuri private de acest gen din Moldova, i-a împuşcat un câine, apoi l-a ameninţat cu arma atât pe el, cât şi familia lui.
Ionică Nechifor susţine că acţiunea a fost una de intimidare a sa deoarece a mobilizat fermierii să protesteze faţă de prevederile noii Legi a vânătorii, care dă puteri nelimitate vânătorilor pe păşunile fermierilor. „Câinele trăieşte, dar are patru alice în cap şi două alice i-au perforat plămânii. Vom vedea dacă va face faţă încercărilor de scoatere a alicelor”, a spus Nechifor.
Poliţia s-a autosesizat
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean s-au autosesizat cu privire la evenimentele petrecute lângă ferma lui Nechifor. „Poliţiştii serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase efectuează cercetări autosesizându-se cu privire la aspectele menţionate pentru a stabili cu exactitate situaţia de fapt, iar ulterior dacă vor fi constatate elemente constitutive ale vreunei infracţiuni din cele prevăzute la regimul armelor, vor fi întocmite lucrări penale. La acest moment, în cauză nu a fost depusă nici o plângere”, a declarat Daniela Gheorghiescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Botoşani.
Directorul AVPS Hunters Iaşi, Ancuţa Mucileanu, a declarat că aşteaptă ancheta Poliţiei. „Noi suntem în Iaşi, fondul de vânătoare este în Botoşani şi dumneavoastră ştiţi mai multe decât ştim noi aici. Îi ştiu pe vânători, sunt şi din Iaşi şi din Botoşani şi au acţionat în baza unei autorizaţii eliberate legale de noi. Aşteptăm să investigheze Poliţia acest eveniment şi apoi vom audia şi noi membrii noştri”, a declarat Ancuţa Mucileanu, punctând că nu poate fi vorba despre o acţiune de intimidare a fermierului botoşănean.
Cum se organizează o partidă de vânătoare
Pasionaţii de acest sport nu pot merge oricând şi oricum să tragă cu arma. Există un cadru legislativ destul de amplu care reglementează modul de organizare a partidelor de vânătoare. În primul rând, nu se pot împuşca decât speciile la care este admisă vânătoarea. Apoi, cota de recoltare este stabilită de Ministerul Mediului. „Vânătoarea se organizează urmare a emiterii autorizaţiei de recoltare de către şeful Ocolului Silvic de pe raza căruia se află fondul de vânătoare”, a explicat Mihai Melinte, şeful Biroului de Vânătoare din cadrul Direcţiei Silvice Suceava. Autorizaţia nu este singurul document de care are nevoie vânătorul. „Când este în teren, trebuie să aibă asupra sa permisul de vânător, permisul de port armă, asigurarea obligatorie împotriva accidentelor. El trebuie să fie asigurat printr-o poliţă de asigurare”, a mai adăugat Melinte.
Recoltarea vânatului se face în prezenţa unor reprezentanţi ai Ocolului Silvic, animalul vânat se crotaliază, iar vânătorul îşi ia trofeul.
„Legea nu prevede distanţa la care pot avea loc partidele de vânătoare faţă de ferme. Sunt fonduri cinegetice care cuprind şi pădure şi islaz şi fâneaţă, toate formele de relief”, a spus silvicultorul. El a precizat că, potrivit legii, câinele hoinar, care nu este de vânătoare, care nu are un semn că ar avea proprietar respectiv crotaliu sau jujeu, care umblă liber pe fondul de vânătoare, poate fi împuşcat. „Dacă este găsit pe islaz, în fondul cinegetic, fără semn că ar avea proprietar există un risc să fie împuşcat”, a mai spus Melinte. La respectarea acestor prevederi veghează fostul ITRSV, actualmente Garda Forestieră. Numai că instituţia are câte unul sau cel mult doi ispectori de vânătoare în fiecare judeţ al Moldovei.
Alina CALINIUC, Oana ŞLEMCO
Citeşte şi: Parlamantarii împart câinii de la stâne
Evenimentul nefericit a avut loc după ce crescătorii de animale au anunţat că vor participa la un miting, la Bucureşti, unde vor protesta împotriva Legii Vânătorii. Peste 4.000 de oieri din întreaga ţară vor fi prezenţi la miting, sperând că noile reglementări ale legii, care e în favoarea vânătorilor şi în defavoarea lor, nu vor fi adoptate. Protestul e programat să aibă loc astăzi, în faţa Parlamentului României, începând cu ora 11.00.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau