Poliţist trimis în judecată pentru că a „uitat” de un dosar de înşelăciune
Dimensiune font:
Anchetatorii spun ca ofiterul n-a facut cercetari, iar fapta s-a prescris. Prejudiciul este de 1,2 milioane de euro.
Procurorii de la Parchetul de pe lânga Tribunalul Bacau au incheiat cercetarile intr-un dosar care viza un ofiter de politie de la Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Bacau. Comisarul de politie Viorel P., angajat la Biroul Onesti al Serviciului de Investigarea Fraudelor, a ajuns in atentia magistratilor, dupa ce, timp de un an si jumatate, nu ar fi miscat un deget intr-o speta de inselaciune si, astfel, faptele s-au prescris. El este acuzat de infractiunea de abuz in serviciu. „S-a retinut de catre procuror, prin actul de sesizare a instantei, faptul ca, in perioada 3 septembrie 2012 – 31 ianuarie 2014, în timpul exercitarii atributiunilor de serviciu în calitate de organ de cercetare penala al politiei judiciare, cu ocazia instrumentarii unui dosar penal, format ca urmare a sesizarii unei societati comerciale de leasing, prin care se solicita efectuarea de cercetari fata de administratorii a 6 societati comerciale, pentru savârsirea infractiunii de înselaciune, vizând un prejudiciu de 1.241.255,31 lei, nu a îndeplinit niciun act în cauza”, spun procurorii de la Parchetul de pe lânga Tribunalul Bacau. Prin urmare, a intervenit prescriptia raspunderii penale si, astfel, firmele pagubite au ramas cu ochii in soare, iar de dosar s-a ales praful. Conducerea IPJ Bacau spune ca a luat masuri fata de acesta, asa cum prevedea legea, dupa ce un politist este anchetat. „Ofiterul de politie respectiv este pus la dispozitie”, a declarat insp. pr. Narcisa Butnaru, purtator de cuvânt la IPJ Bacau. Dosarul a fost înaintat pentru a se judeca la Tribunalul Bacau.
Inspectia Judiciara a criticat activitatea politistilor
Inspectia Judiciara a efectuat un control la unitatile de parchet din judetul Bacau si a gasit 12 dosare vechi, dintre care 11 erau in lucru la politisti, de prea multa vreme. In raportul intocmit la finalul verificarilor, inspectorii au aratat ca o cauza a taraganarii anchetelor ar fi si „lipsa de preocupare a lucratorilor de politie, în special a celor din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bacau – Serviciul de Investigare a Fraudelor, pentru efectuarea ritmica si într-un termen rezonabil a actelor de cercetare în cauzele aflate în lucru, ce a avut drept consecinta imposibilitatea realizarii unei activitati de supraveghere eficienta”.
Ce face politistul pus la dispozitie
Potrivit art. 65 din Legea 360/2002, privind Statutul Politistului, politistul fata de care s-a pus in miscare actiunea penala sau care este judecat in stare de libertate ori liberat provizoriu pe cautiune este pus la dispozitie. El indeplineste numai acele sarcini si atributii de serviciu stabilite in scris de seful unitatii de politie si beneficiaza de drepturile banesti corespunzatoare gradului profesional pe care il are, la nivelul de baza.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau