Pompierii nu pot închide biserici
Dimensiune font:
Peste 100 de biserici şi case de adunare din judeţul Suceava nu au autorizaţie de securitate la incendiu, cu toate că ar trebui să aibă * în mod paradoxal, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) nu poate să le închidă * măsuri pot să ia doar primăriile şi Consiliul Judeţean
În judeţul Suceava sunt 733 de lăcaşuri de cult, biserici ortodoxe şi case de adunare. Dintre acestea 584 nu se supun autorizării din punct de vedere legislativ. Din cele 149 de lăcaşuri de cult care ar trebui să aibă autorizaţie de securitate la incendiu, doar 40 respectă legislaţia în vigoare. Celelalte 109 funcţionează fără respectarea legii. În mod paradoxal, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă nu pot să închidă lăcaşurile de cult neautorizate.
Cine poate face ordine
Potrivit articolelor 27 şi 28 din Legea 50 /1991, privind autorizarea lucrărilor de construcţii, doar primăriile şi Consiliul Judeţean pot aplica sancţiuni în acest caz. „Nu putem închide biserici pentru că ar fi abuz în serviciu”, a spus generalul de brigadă Ion Burlui, şeful ISU Suceava. El a anunţat că a cerut Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor să adopte o serie de măsuri pentru sporirea siguranţei în bisericile ortodoxe. Printre altele, pompierii ar vrea ca preoţii să construiască a doua uşă de evacuare din naos. Pompierii au cerut şi actualizarea planurilor de evacuare în caz de incendiu, pentru monumentele care se află în patrimoniu UNESCO.
Oana ŞLEMCO
Citeşte şi: Şeful drumarilor din Suceava, suspendat din funcţie
Până acum, nicio biserică din judeţul Suceava nu a fost închisă pentru nerespectarea legislaţiei de construcţii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau