Povestea celei mai vechi statui din Piatra Neamţ
Dimensiune font:
* la Piatra Neamţ, în diferite zone ale oraşului se află şi astăzi statui mai vechi şi mai noi, lucrate de artişti mai mult sau mai puţin cunoscuţi şi fiecare are povestea ei * o istorie interesantă este cea a statuii lui Mihail Kogălniceanu, situată astăzi în faţa Muzeului de Istorie, în piaţa care acum îi poartă numele, şi este cea mai veche dintre statuile din oraş * monumentul a fost realizat de un sculptor de origine poloneză, Vladimir Hegel, cel a realizat unele din cele mai impunătoare statui din ţară
La inaugurare, în anul 1913 a fost amplasată în zona unde astăzi se află Teatrul Tineretului. De acolo a dispărut în anul 1958, la fel ca alte statui şi monumente din oraş şi din ţară ca urmare a unor conflicte politice şi a fost la un pas de a fi topită. A fost amplasată câţiva ani mai târziu în locul în care se află astăzi. Statuia îl reprezintă pe Kogălniceanu la Congresul de Pace de la Berlin ridicându-se din jilţ pentru a apăra în faţa mai marilor Europei drepturile României. Pe soclul monumentului se afla o placă de bronz ce reprezintă în basorelief un preot în faţa bisericii, care dă citire decretului de promulgare a legii de împroprietărire, în timp ce mai multi ţărani ascultă actul care i-a făcut stăpâni pe pământurile lor. Despre statuie şi despre ziua în care a aceasta a fost inaugurată există documente în arhivele de la Piatra Neamţ şi de la Iaşi.
Citeşte şi
În judeţul campion la violuri
Primăria Vaslui face acţiuni de prevenţie
„Iniţiativa ridicării unei statui a marelui patriot sau cum spun documentele vremii marelui român care a fost Mihail Kogălniceanu, sfetnicul lu Alexandru Ioan Cuza a apărut la 1910, decizia fiind luată de către pietreni. Statuia a fost dezvelită pe data de 19 mai 1913, vechiul postament fiind aşezat între Primăria din acea vreme şi Teatrul Tineretului. Atunci, printr-un fast deosebit s-a dezvelit statuia, în prezenţa unei adunări solemne, cu mari personalităţi din lumea cultură, din cea politică. Amploarea evenimentului se datora şi faptului că ziua următoare, pe 20 mai, avea loc la Piatra Neamţ Congresul Ligii Culturale pentru Unitatea Romanilor”, relatează istoricul Gheorghe Radu, muzeograf în cadrul Complexului Muzeal Neamţ.
Meritele Conului Mihalache
Prezenţa unei statui a lui Mihail Kogălniceanu la Piatra Neamţ nu este întâmplătoare, legăturile acestuia cu judeţul fiind multiple. În afară de faptul că a fost deţinătorul mai multor moşii în zona Târgu Neamţ, Mihail Kogălniceanu, pentru că se bucura de aprecierea domnului Moldovei Grigore Ghica, a insistat pe lângă acesta pentru anexarea satului Humuleşti la comuna Târgu Neamţ, iar împreună cu fraţii Barbu şi Nicu Catargiu a eliberat robii ţigani de la mănăstirile Neamţ, Secu, Bisericani, Bistriţa, Agapia şi Horaiţa. Ca susţinător al reformelor lui Cuza a urmărit aplicarea acestora în Neamţ, iar ca avocat şi ministru de Interne i-a sprijinit pe pietreni în răscumpărarea unei părţi a târgului Pietrei de la boieroaica Ana Balş. Mai mult chiar, profesorul Constantin Prangati menţionează că Mihail Kogălniceanu a trăit mult timp la moşia sa de la Dobreni, lăsată moştenire fiicei sale, căsătorită cu Leon Bogdan, fost prefect de Neamţ.
Alina FERENŢ
„Kogălniceanu a fost legat de judeţul Neamţ mai ales prin fabrica lui de postav de la Târgu Neamţ, care apare în documentele vremii cu numele de fabrica lui Conu Mihalache, care apoi a fost vândută colonelului Eugen Alcaz, omul care se juca cu paralele, cum spun tot documente din epocă, şi mutată apoi la Buhuşi” - prof. Gheorghe Radu
Citeşte şi ANUNŢURI DIN ZIARUL EVENIMENTUL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau