Povestea de succes a unei tinere care studiază în Marea Britanie
Dimensiune font:
În ultimii ani, din ce în ce mai mulţi tineri din România caută informaţii despre cum e să studiezi în străinătate şi care sunt programele pe care le oferă universităţile internaţionale * Adina Niţu, o tânără din Piatra Neamţ, este unul din aceste exemple * eforturile ei nu s-au oprit la căutare, ci au continuat până când statutul ei a devenit acela de student internaţional * informaţii şi noutăţi despre programele acestor universităţi pot afla tinerii români la RIUF, cel mai mare târg internaţional de universităţi, organizat la Iaşi pe 9 octombrie
Adina Niţu este studentă la master în Marea Britanie, la University of Westminster, profitând de mediul internaţional în care poate să-şi desfăşoare activităţile. Cum e să fii student în UK, care sunt oportunităţile de dezvoltare şi cum poate un tânăr român să facă acest pas, aflăm de la Adina într-un scurt interviu acordat tinerilor din judeţul Neamţ.
- Care a fost motivaţia ta de a aplica la studii în străinătate?
- În primul rând, dorinţa de a încerca şi ceva nou, ştiind că în ţară opţiunile legate de domeniul preferat de studiu erau destul de limitate. În al doilea rând, o parte a familiei deja se mutase în Londra.
- Ce îţi place cel mai mult în şi la ţara în care studiezi?
- Londra este capitala multiculturalismului şi asta mi-a oferit o nouă perspectivă asupra vieţii şi a studiului în particular.
- Cum e o zi din viaţa ta de student?
- Totul depinde de la caz la caz. Fiind student part-time, am putut avea timp şi pentru un job. Zilele de curs totuşi se desfăşurau cam aşa: 3 ore de curs şi seminar, plus biblioteca, unde căutam ceea ce aveam de pregătit pentru săptămâna următoare sau pur şi simplu subiecte de interes personal.
- Cum e sistemul de învăţământ din UK? Ce ţi se pare interesant?
- Aici se pune mult accent pe propria părere atâta timp cât ai cum o susţine prin argumente întemeiate. Profesorii ascultă întotdeauna toate părerile şi o oferă şi pe a lor, care nu trebuie neapărat să fie interpretată ca adevărul ultim. De asemenea, nu există ideea de predare. Aici cursurile sunt mai mult sub formă de seminarii, discuţii libere, discuţii pe grupuri.
- Tu ai făcut alegerea şi poţi vorbi din experienţă: de ce să aplice un elev pentru o oportunitate de studii în străinătate?
- Dacă au dorinţa de a cunoaşte un cu totul alt sistem de învăţământ, le-aş sugera să plece şi să încerce.
- Care ar fi trei sfaturi importante de care crezi că ar fi bine să ţină cont colegii tăi mai mici de liceu?
- Învăţatul este învăţat şi tot ce contează este ce au de oferit intelectual. Să profite de toate facilităţile oferite de universitate (săli de calculatoare, biblioteci on-line, gym, cinema, cărţi şi jurnale). Să se bucure şi de activităţile extraşcolare, fie ele ieşiri cu colegii sau voluntariat.
- Cum pot afla tinerii din judeţul Neamţ mai multe informaţii despre viaţa de student internaţional?
- Participând la RIUF – Romanian International University Fair, singurul târg de universităţi din zona Moldovei, care va avea loc pe 9 octombrie la Congres Hall-Palas din Iaşi. Te poţi întâlni cu consilierii EDMUNDO la RIUF, cel mai mare târg de universităţi internaţionale din Europa de Sud-Est. Aici poţi afla informaţii personalizate despre studiul în străinătate, poţi participa la workshop-uri şi seminarii şi afli ce înseamnă consilierea în carieră. Cei interesaţi de participarea la târg se pot înregistra înainte pe site-ul www.riuf.ro, pentru a maximiza beneficiile obţinute din participarea la târg.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau