Povestea familiei cu premianţi EXCLUSIV
Dimensiune font:
În secolul risipei, al nemulţumirii continue şi a lipsei de motivaţie pentru tineri, sunt şi copii care luptă zi de zi pentru a-şi depăşi condiţia * printre ei se numără fraţii Feraru, 8 la număr, din Bacău * ei sunt crescuţi cu multă grijă şi dragoste doar de mama lor, însă cu lipsuri de care alţi copii nici nu au habar * cu toate acestea sunt premianţi
Familia Feraru, din Bacău, este una numeroasă, plină de viaţă şi iubire, dar cu multe lipsuri. Despre Mihaela Feraru s-ar putea spune că este o mamă eroină – îşi creşte singură cei şapte copii, dintre cei opt pe care i-a născut. Fraţii Feraru sunt 8 la număr -- doi la grădiniţă, patru la gimnaziu, unul la liceu şi unul care a depăşit vârsta majoratului. Unul dintre copii, Alexandru, s-a născut orb. Tatăl a părăsit familia, mama rămânând alături de cei 7 copii minori, dintre care cel mai mic are 4 ani.
Educaţia, pe primul lor
La cei doar 45 de ani, Mihaela Feraru emană o lumină şi o căldură pe care cu greu o putem regăsi printre semeni, deşi viaţa cu şapte copii nu este una deloc uşoară. Dragostea şi accentul pe educaţia copiilor sunt principalele „contururi” ale portretului mamei, care se luptă zi de zi cu greutăţi, singurul venit al familiei fiind indemnizaţia de handicap a lui Alexandru, cea de însoţitor a mamei şi alocaţiile. Ei trăiesc din doar 1.500 de lei/lună, într-un apartament pentru care plătesc chirie la Primărie.
Mai primeşte ajutor de la preoţii Parohiei „Sfântul Gheorghe”, de care aparţine, şi de alţi oameni care vor să ajute cât de puţin. Copiii sunt frumoşi, veseli şi plini de viaţă. Nu se plâng niciodată şi singura lor dorinţă este să înveţe. „Sunt copii foarte buni, cuminţi, ascultători, silitori. Mulţumesc lui Dumnezeu că sunt atât de buni”, ne spune, cu faţa luminată de un zâmbet larg, Mihaela Feraru. Educaţia copiilor este pe primul plan în familie, mai mărturiseşte femeia. Ea a învăţat la unul dintre cele mai bune licee din Bacău, Liceul Naţional „Vasile Alecsandri”. A renunţat după ce s-a îndrăgostit până peste cap de viitorul soţ, care a ales să-ţi vadă de viaţa lui şi să-şi părăsească familia. „Regret că am renunţat la şcoală şi aş vrea ca ei, copiii, să înveţe cât mai bine şi să nu renunţe la carte”, şopteşte Mihaela Feraru.
Premii şi hobby-uri
Toţi fraţii Feraru învaţă bine, fiind preocupaţi să ştie cât mai multe lucruri. Leonardo Ştefan Feraru, în vârstă de 9 ani, este cel mai bun la învăţătură dintre fraţii Feraru. Un copil inteligent, optimist şi încrezător, Leo, cum i se spune în familie, are un scop în viaţă pentru care depune efort. „Îmi place să învăţ pentru că îmi doresc să ajung cineva când voi fi mare”, ne-a mărturisit copilul. Elev în clasa a III-a, la Liceul Pedagogic „Ştefan cel Mare” din Bacău, are deja o colecţie de diplome, ca dovadă a muncii sale de până acum. Este premiant nu doar la şcoală, ci şi la concursurile de religie şi de competenţe la care a participat. Îi plac foarte mult Franceza şi Matematica, dar şi Joc şi mişcare (ora de luni dimineaţa). Nu doar studiul, ci şi sportul îl pasionează pe Leo. Pasiunea pentru badminton şi-a descoperit-o întâmplător. „Eram în centrul oraşului, unde aveau loc mai multe competiţii şi jocuri. La concursuri erau invitaţi să participe toţi copiii prezenţi. Eu nu mai jucasem niciodată badminton, dar nu m-am putut abţine să particip. Am văzut că mulţi copii iau şi premii, şi am participat şi eu, şi am luat premiul I”, ne spune cu bucurie Leo. Ar vrea să practice acest sport, dar nu ştie dacă în Bacău există posibilitatea să facă badminton gratuit.
Alexandru are 11 ani, s-a născut în întuneric, fiind orb, însă asta nu-l opreşte să înveţe bine. Îi plac toate obiectele studiate la şcoală şi este premiant. În timp ce mama caută diplomele copiilor, păstrate cu grijă, organizat în dosare, mezinul, Denis, sufletul familiei - cum îi spun fraţii şi mama sa-, participă activ la căutare, abia aşteptând să mai crească puţin pentru a fi şi el premiant.
Citeşte şi: Povestea elevului de nota 10
Sonia PAVELESCU
***
„Cei care trăiesc cu simplitate progresează într-un veac caracterizat de risipă, cheltuială fără măsură, irosire în mâncare, în băutură, în haine, în mobilă, în distracţii, în călătorii” – părintele Augustin Kandiotis.
**
Familia Mihaelei Feraru a fost inclusă în campania „Ajută-i pe copiii isteţi. Oferă-le un dar de Paşte” derulată de cotidianul “Evenimentul Regional al Moldovei” cu prilejul Sărbătorilor Pascale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau