Povestea nemţeanului răpit în Burkina Faso FOTO
Dimensiune font:
Iulian Gherguţ (39 de ani) este originar din comuna nemţeană Săbăoani, satul Traian * bărbatul este plecat de mai mulţi ani din localitatea natală, iar anul trecut s-a căsătorit cu o tânără din Bucureşti * în luna aprilie a fost răpit în Burkina Faso, iar zilele trecute a apărut un mesaj video în care bărbatul cere statului român să-l salveze
Potrivit unor apropiaţi din Săbăoani, Iulian Gherguţ era plecat de mai multă vreme la muncă în Marea Britanie, unde lucra ca taximetrist. Se pare că patronul firmei de taximetrie îl relocase în Burkina Faso, ca agent de securitate, la mina de mangan din Tambao, acolo unde era implicat în acţionariat. Pe 4 aprilie bărbatul a fost răpit de cinci persoane înarmate care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare în apropierea minei de mangan din Tambao.
Tot atunci un jandarm şi un şofer au fost răniţi în atacul comis în apropierea minei exploatate de Pan African Minerals, o filială a Timiş Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiş. Familia din Săbăoani a fost informată de autorităţile române despre răpirea lui Gherguţ.
„A fost neşansa lui. Sperăm să fie bine, autorităţile să reuşească eliberarea lui. Nu cred că se va merge mai departe de răscumpărare. Toată familia lui este plecată de foarte mulţi ani din ţară. Părinţii sunt în Italia, fraţii prin Franţa, Norvegia”, spunea atunci Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani.
Înregistrare cu ostaticul român
Zilele trecute, gruparea teroristă al-Mourabitoune, a publicat prima înregistrare cu ostaticul român Iulian Gherguţ, răpit în Burkina Faso, în care bărbatul face apel la autorităţi să negocieze cu răpitorii pentru eliberarea sa. Înregistrarea video, care durează mai puţin de un minut, este primul semn de viaţă al ostaticului român, de la răpire, iar în imagini poate fi văzut Iulian Gherguţ, înconjurat de trei bărbaţi înarmaţi.
Mesajul a fost înregistrat în exterior, iar ostaticul în vârstă de 39 de ani se exprimă în limba franceză. Iulian Gherguţ se prezintă, spune că este deţinut de al-Mourabitoune, la Tambao, în nordul statului Burkina Faso. El precizează că mesajul a fost înregistrat la 18 august şi se adresează familiei sale, prezentând numele mamei sale, apoi al tatălui său cerându-le să facă totul pentru a facilita eliberarea sa. Mai apoi se adresează directorului societăţii Pan African Mineral, pentru care lucra în momentul răpirii, apoi Guvernelor din România şi Burkina Faso. Ostaticul imploră să negocieze cu răpitorii pentru a obţine cât mai rapid eliberarea sa.
Celulă de criză
În acest moment, o celulă de criză interinstituţională (din care fac parte MAE, SIE, SRI, MApN, Administraţia Prezidenţială) studiază în regim de urgenţă autenticitatea materialului video publicat şi confirmă că persoana care apare în înregistrare este cetăţeanul român Iulian Gherguţ. „Celula de criză interinstituţională s-a reunit imediat ce materialul video a devenit public, a analizat diverse scenarii de evoluţie a cazului şi au examinat acţiunile posibile pentru soluţionarea situaţiei cetăţeanului român luat ostatic”, precizează Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Familia bărbatului a fost informată de această celulă de criză, iar activitatea ei continuă.
„Celula de criză îşi va continua activitatea în acelaşi regim şi va colabora, în continuare, cu partenerii internaţionali ai României. Sub coordonarea acesteia, misiunile diplomatice române din regiune sunt în contact permanent cu toate autorităţile competente locale. De asemenea, reprezentanţii Celulei de Criză menţin legătura atât cu firma angajatoare, cât şi cu familia cetăţeanului român”, mai precizează MAE.
Răpirea cetăţeanului român a fost revendicată la jumătatea lunii mai de gruparea jihadistă salafistă Al-Mourabitoune, într-o înregistrare audio difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar, în care a îndemnat „Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului”. Mesajul audio a fost difuzat în numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezintă drept liderul grupării, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar.
Citeşte şi: Nemţenii refuză cardurile de sănătate
Emilia SAVIN
Românul răpit în Burkina Faso este un fost combatant din Legiunea Străină Franceză şi se află în Africa pentru a asigura securitatea unei companii a milionarului Frank Timiş. El a ajuns în Burkina Faso împreună cu asociatul său, Horaţiu Potra, preşedintele Asociaţiei RALF-ROLE (Românii care au Activat în Legiunea Franceză - Roumanie Legion Etrangere). Potra se ocupa de coordonarea activităţii companiei Pan African Minerals, controlată de milionarul Frank Timiş.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau