Preşedinţi de birouri electorale doar prin examen
Dimensiune font:
Nu oricine va putea deveni preşedinte de birou electoral la alegerile din 2016 *cei care au mai ocupat aceste funcţii le vor putea ocupa şi în continuare fără examen, însă cei care doresc pentru prima dată să fie preşedinţi de birouri eletorale, regulile sunt diferite, fiind nevoiţi să susţină un examen
Potrivit unor noi reguli stabilite de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), persoanele care vor să devină preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare trebuie să susţină un examen, dacă n-au mai îndeplinit această funcţie înainte de 27 iulie 2015. Cei care au mai fost preşedinţi până la această dată au nevoie doar de un aviz favorabil. Promovarea examenului sau obţinerea avizului favorabil ar echivala cu admiterea în Corpul experţilor electorali.
Conform Hotărârii AEP nr. 11/2015 privind aprobarea Metodologiei de admitere în Corpul experţilor electorali a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 832, Corpul experţilor electorali este format din persoanele care pot să devină preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare din ţară şi din străinătate sau locţiitori ai acestora.
Pentru a deveni expert electoral, solicitanţii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii generale: să aibă cetăţenie română; să cunoască limba română (scris şi vorbit); să aibă drept de vot; să aibă o stare de sănătate corespunzătoare îndeplinirii funcției; să nu facă parte dintr-un partid politic; să fi absolvit cel puţin învăţământul general obligatoriu (în prezent, acesta este de 11 clase); să nu fie urmăriţi penal, trimişi în judecată penală sau condamnaţi penal.
Detalii despre examen
În ceea ce priveşte examenul ce trebuie susţinut de cei care nu au mai ocupat astfel de funcţii, cu cel puţin 45 de zile înainte de data alegerilor, candidaţii trebuie să depună o cerere scrisă sau în format electronic la primari/prefecţi sau la AEP. Solicitarea trebuie să fie datată şi semnată; să conţină numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul, reşedința, ocupaţia, profesia, telefonul şi adresa de e-mail; fie însoţită de o declaraţie privind îndeplinirea condiţiilor generale, o copie a actului de identitate şi o copie a actului de studii.
Examenul poate fi, potrivit hotărârii AEP, scris sau în sistem online, cu o durată de 30 de minute. Acesta constă într-un test-grilă cu 15 întrebări, cu trei variante de răspuns, dintre care doar una este corectă. Lucrările sunt corectate imediat după predare, în prezenţa candidaţilor, iar pentru promovare sunt necesare cel puţin zece răspunsuri corecte.
Candidaţii care vor susţine online examenul (aceste prevederi se vor aplica de la 1 ianuarie) se vor identifica într-o aplicaţie a AEP în baza adresei de internet, a numelui de utilizator şi a parolei primite pe adresa de e-mail din cererea de înscriere. Rezultatul va fi comunicat imediat. Conform Legii nr. 208/2015, preşedinţii şi locţiitorii acestora sunt aleşi prin tragere la sorţi dintre membrii Corpului experţilor electorali, prioritate având absolvenţii de studii universitare de licenţă în domeniul ştiinţelor juridice şi apoi absolvenţii de studii universitare de licenţă. Până acum era nevoie doar de aviz şi instruire prealabilă.
Sonia PAVELESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau