Primăria pierde fonduri europene
Dimensiune font:
Cea mai importantă investiţie cu fonduri europene din Bacău, modernizarea sistemului public de termoficare este la un pas de colaps * contractul de reabilitare a reţelelor termice secundare din municipiu este de peste 85 de milioane de lei * adjudecat de o asociere compusă din societăţile Branpis – Elsaco – Logstor – Confort, contractul trebuia finalizat în august * în prezent, lucrările sunt realizate doar pe jumătate * de anul viitor, intervenţiile rămase de executat vor trece pe finanţare din bugetul local
Modernizarea reţelelor termice secundare din Bacău, unul dintre cele mai bănoase contracte din cadrul proiectului de retehnologizare a sistemului public de termoficare, este un exemplu de utilizare defectuoasă a fondurilor europene. Conform contractului, termenul limită de executare a lucrărilor era august, dar abia jumătate din acestea au fost realizate, fără ca Primăria să impună penalizări de întârziere pentru consorţiul de firme care se ocupă de lucrări. De anul viitor, lucrările rămase neexecutate vor fi finanţate cu bani din bugetul local şi în acest mod Primăria va pierde milioane de euro din finanţarea pusă la bătaie de UE.
Probleme la firma din Bacău
Contractul având ca obiect modernizarea reţelelor termice secundare din Bacău a fost semnat în februarie 2014 cu Asocierea Branpis, consorţiu din care mai făceau parte societăţile Elsaco (Botoşani), Logstor (Danemarca) şi Confort (Timişoara).
Întârzie începerea lucrărilor la şoseaua de centură
În cadrul asocierii, firma Branpis are o pondere de 60%, practic două treimi din contract, fiind entitatea prin intermediul căreia trec toţi banii în cadrul contractului. Situaţia financiară neclară a firmei băcăuane a atras atenţia furnizorului de conducte preizolate Logstor care, în decembrie 2013, în pline proceduri pentru constituirea asocierii în vederea participării la licitaţia organizată de Primăria Bacău, a remis o adresă către liderul Branpis solicitând mai multe clarificări de ordin economico-financiar. Adresa, cu nr. 1699/12 decembrie 2013, a fost semnată de Costin Berbecaru, şeful Logstor România şi vicepreşedintele pe Balcani al companiei daneze.
Încă înainte de adjudecarea licitaţiei, furnizorul de conducte preizolate se arăta neîncrezător în capacitatea SRL-ului băcăuan, în calitate de lider al asocierii, de a duce la bun sfârşit contractul. Potrivit adresei amintite, Branpis ar avea un rating de firmă scăzut şi „a tergiversat semnarea contractelor de furnizare a conductelor preizolate, produse ce deţin o pondere de 40% din valoarea totală a contractului de achiziţie publică”. Mai mult, o analiză de risc comandată de Logstor atesta, la acel moment, că liderul asocierii – Branpis – se afla într-o situaţie financiară critică, fiind în cvasiimposibilitatea de a derula, în condiţii optime, contractul adjudecat la Bacău.
Pe 18 decembrie 2013, Logstor a revenit cu o nouă adresă către Branpis, notificând faptul că societatea daneză nu-şi permite luxul de a „rata” proiectul de modernizare a reţelelor termice secundare din Bacău şi, astfel, de a-i fi atrasă răspunderea „pentru neexecutarea obligaţiei de către Branpis”.
Lucrări în ritm de melc
În august 2014, cu un an înainte de termenul limită al contractului, Unitatea de Implementare a Proiectelor din cadrul CET SA, operator de termoficare pe atunci în insolvenţă, remitea consultantului Eptisa o adresă în care semnala lentoarea cu care se desfăşoară lucrările de modernizare a reţelelor, precum şi faptul că la majoritatea Punctelor Termice (PT) se înregistrează întârzieri semnificative, de ordinul lunilor. „Ca urmare a verificării stadiului de execuţie la punctele termice aflate în prezent în reabilitare, conform anexei, s-a constatat că termenele de finalizare sunt depăşite (…) Solicităm să dispuneţi măsuri urgente de accelerare a activităţii de execuţie pentru recuperarea întârzierilor şi încadrarea în graficul aprobat”, preciza adresa remisă de conducerea CET SA către consultantul Eptisa.
50% din lucrări realizate
Ultimul raport al contractului de modernizare a reţelelor termice secundare, datând 25 august, cu 3 zile înainte de scadenţa contractului, relevă aceeaşi situaţie. Conform consultantului Eptisa, lucrările ar fi fost finalizate în proporţie de circa 51%, însă realitatea de pe teren arată un nivel mult mai scăzut de realizare a contractului. Problema este tot la punctele termice angajate de Branpis. Astfel, la PT 4 doar 15% din lucrări sunt gata, la PT 14 – 8%, la PT 9 – 3%, PT 17 – 13% etc.
Surse arată că municipalitatea a propus consorţiului condus de Branpis o prelungire a contractului până la 31 decembrie 2015, urmând ca lucrările neefectuate să fie finanţate, începând de anul viitor, din bugetul local.
Ionuţ ŞERBAN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau