Primăria plăteşte prăpădul lăsat de fosta Termica
Dimensiune font:
Trecutul fostei companii de termoficare din Botoşani loveşte în plin în 2016 * din cauza datoriilor totale de 120 milioane lei, lăsate în 2009, municipalitatea a pierdut în acest an 28 de puncte termice
În municipiul Botoşani, Primăria mai are acum doar 8 puncte termice, restul de 28 au fost preluate de lichidatorul defunctei Termica în contul unor restanţe imense. „Am rezolvat o problemă de predare a punctelor termice. S-au predat în mare parte, mai puţin două sau trei, care nu au fost predate pe motiv de investiţii. Este un efect al hotărârii de anulare a transferului de patrimoniale şi s-a solicitat echivalentul bănesc pentru bunurile care nu pot fi predate în natură. Vorbim de echivalentul acelor bunuri care urmează a fi determinate, printr-o evaluare sau altă modalitate”, a spus lichidatorul Constantin Lulu Dascălu.
Defuncta Termica are de achitat datorii de 120 de milioane de lei, din care 98% către ANAF şi Ministerul Finanţelor Publice. „În fiecare lună primesc de la Ministerul Finanţelor adresă să iau măsuri să recuperez sumele să le dau statului român, stat român care a garantat un împrumut acordat de BCR societăţii Termica şi pentru care a fost executat Ministerul Finanţelor”, a completat lichidatorul. Persoane juridice şi fizice, creditori ai Termica, au de recuperat aproximativ 20 de milioane de lei, sumă pentru recuperarea căreia au fost promovate acţiuni în instanţă. În acelaşi timp, în această lună lichidatorul Termica a deschis o acţiune în instanţă pentru a recupera de la municipalitate bunurile care nu pot fi cedate în natură. Prin acţiunea din instanţă deschisă de lichidatorul Termica solicită municipalităţii suma 30.106.429,30 de lei. „Este un efect de anulare a transferului patrimonial şi s-a solicitat echivalentul bănesc pentru bunurile care nu pot fi predate în natură. Vorbim de aproximativ 25 de milioane de lei. Se pune problema de echivalentul bănesc al bunurilor care trebuie restituite şi nu pot fi restituite din varii motive. Aici intră instalaţii tehnologice, construcţii care se află pe amplasamentul vechiului CET. 20 şi ceva de milioane de lei este valoarea din contabilitate, nu s-a făcut un calcul, e valoarea contabilă, rămasă neamortizată”, a spus Constantin Lulu Dascălu.
Avocaţi privaţi angajaţi să apere Primăria
Procesul în care Primăria Botoşani riscă să piardă 30 milioane lei, adică 7,5 milioane euro, a dus la luarea deciziei în care municipalitatea va fi reprezentată de avocaţi privaţi, cu acordul Consiliului Local. În 2010 a fost înfiinţată compania Modern Calor SA de către Consiliul Local Botoşani, care a preluat patrimoniul de la Termica SA, care era înglodată în datorii de peste 120 milioane lei. S-a luat această decizie pentru a putea accesa proiectul de modernizare a sursei de producere a energiei termice şi înlocuirea sistemului principal de distribuţie agent termic, cu o valoare de 40 milioane euro. „Scopul a fost nobil, dar trebuia făcut cu mijloace legale. Încercăm să mai salvăm ce se mai putea salva. Sentinţa a dat că transferul de patrimoniu a fost făcut ilegal. Există acel prejudiciu, acea pierdere, asta este cert, altfel nu ar bate lichidatorul la uşă în fiecare zi. Încep să se adune nişte prejudicii care vin din trecut”, a declarat primarul Ovidiu Portariuc.
Citeşte şi: „Împăratul” şi-a recunoscut vina şi vrea să iasă din puşcărie
Alina CALINIUC
30 de milioane de lei este suma pe care Primăria Botoşani ar putea-o pierde în procesul deschis de lichidatorul Termica.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau