Primăria şi Termica se războiesc în instanţă
Dimensiune font:
Disputa este pe tema pierderilor de pe reţele * instanţa a desemnat un expert prin tragere la sorţi pentru a întocmi o expertiză tehnică * Primăria Suceava ar putea însă să-şi angajeze propriul evaluator
Comitetul creditorilor de la societatea comercială Termica în insolvenţă propune Primăriei Suceava „un pact de recunoaştere a unor creanţe”. Primarul Ion Lungu a declarat că respectivii creditori cer achitarea pe „cale amiabilă” a contravalorii pierderilor tehnice de pe reţele şi, pentru a căror obligare la plată a Primăriei, Termica s-a adresat instanţei. Lungu nu este de acord cu mărimea sumelor avansate, considerând acestea nu au temei în realitate. „Cei de la Termica ne-au acţionat în instanţă şi ne-au făcut nişte deconturi cu pierderile lunare de pe reţele, pe care le estimează ei”, subliniază şeful executivului municipal.
Pagubele vor fi evaluate
Primarul salută decizia organelor judecătoreşti de a cere o expertizare a pierderilor tehnice de pe reţea. Specialistul care va întocmi expertiza tehnică este numit prin tragere la sorţi, acesta urmând a fi plătit de partea care pierde procesul. Pe de altă parte, edilul-şef consideră că, în vederea eliminării oricărei îndoieli - şi contra a circa 30.000 de lei -, Primăria ar putea să-şi angajeze propriul evaluator. „Suntem în faza în care instanţa ne-a informat asupra acestui aspect. Este corect ca acest expert să facă o expertiză şi să spună care sunt pierderile, începând de la gardul centralei până la consumatorul final. Eu sunt de acord să angajăm şi noi un expert tehnic. Cred că putem aloca circa 30.000 de lei, astfel încât să nu mai fie interpretări pe această temă”, a precizat primarul Ion Lungu.
Despăgubiri
Printr-un dosar aflat pe rol, se solicită obligarea Primăriei să plătească reclamantei Termica o sumă de 26,2 milioane de lei cu titlul de despăgubiri şi constând în pierderi înregistrate în perioada ianuarie 2009-decembrie 2013. De menţionat este şi faptul că, în fiecare lună, prin adrese semnate de administratorul special Ovidiu Dumitrescu, societatea comercială în insolvenţă Termica Suceava cere Primăriei Suceava să acopere, de la bugetul local, pierderile induse de prestarea serviciului public de transport, distribuirea şi furnizarea energiei termice în sistem centralizat. Spre exemplu, în perioada 9 noiembrie 2013-31 august 2014, respectivele pierderi ar însuma 9,97 de milioane de lei. Intervalul corespunde datei de la care a intrat în funcţiune noua centrală în cogenerare de înaltă eficienţă a societăţii comerciale Bioenergy, numai pentru luna august a anului 2014 pierderile pe care municipalitatea ar trebui să le acopere, conform solicitării Termica, ridicându-se la circa 244.000 de lei. Conform adresei acestei din urmă firme către Primăria Suceava, pierderile invocate se compun din cele de pe reţelele de transport şi distribuţie, precum şi din cele cauzate de neaprobarea până la data în cauză - a noului tarif majorat şi avizat de Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunale.
Lidia DIACONU
„Pierderile nu sunt fundamentate, fiind puse din pix” - primarul Ion Lungu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau