Primarul din Roznov a rămas fără mandat
Dimensiune font:
Mandatul edilului-şef s-a încheiat * el a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese * prefectul Niculina Dobrilă a semnat ieri ordinul de încetare a mandatului
Prin Decizia penală nr. 1040/2015, Ionel Ciubotaru, primarul oraşului Roznov, a fost condamnat la 6 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 6 luni.
Conform Legii privind Statutul aleşilor locali, calitatea de primar încetează de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului în caz de condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate. Potrivit aceleiaşi, „emiterea ordinului prefectului de încetare înainte de termen a mandatului de primar are la bază un referat semnat de secretarul oraşului, precum şi actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului”.
Doar că semnătura secretarului a întârziat să apară, chiar dacă pe plan local s-a solicitat de mai multe ori rezolvarea problemei, de către cei de la partidele rivale. „Până ieri, dintre actele care stau la baza emiterii ordinului de încetare a mandatului primarului de Roznov lipsea referatul secretarului de oraş cu propunerea de emitere a ordinului prefectului. Am revenit cu o solicitare în acest sens şi, în cursul zilei de astăzi, am primit documentul necesar astfel încât am îndeplinit condiţiile de formă şi de fond prevăzute.
Cum se poate pierde un mandat
Ionel Ciubotaru a intrat în atenţia anchetatorilor după ce funcţionarii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) au descoperit mai multe nereguli. Conform procurorilor, în martie 2013, Consiliul Local Roznov a stabilit comisia de gestionare, întreţinere şi exploatare a păşunilor, din care nu făcea parte şi edilul. Totuşi, acesta ar fi participat în mod activ la luarea deciziilor privind atribuirea contractelor de păşunat, analizând personal cererile solicitanţilor şi semnând fiecare contract în parte. Aceste aspecte au fost confirmate si de martori. Pentru parcelele respective ar fi trebuit organizate licitaţii, dar inculpatul şi-a motivat deciziile prin aceea că, de fapt, nu a fost mai mult de un doritor pentru fiecare parcelă. Pe 26 martie 2013, primarul Ciubotaru a depus cerere pentru obţinerea unei suprafeţe de păşunat. În aceeasi zi, instituţia i-a atribuit două loturi de păşune, în suprafaţă totală de 34,89 hectare. Contractul a fost semnat tot de primar, astfel că el a cerut şi el şi-a atribuit păşunea. Folosindu-se de acest document, Ciubotaru a mers apoi la APIA, unde a cerut subvenţie, în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă, primind 10.299 de lei. Funcţionarii APIA au identificat conflictul de interese, apoi au sistat plăţile şi au sesizat anchetatorii. La audieri, Ciubotaru a declarat că ceruse pentru prima dată bani de la APIA pentru că avea 120 de oi şi trei vaci.
Andreea AMARIEI
Ionel Ciubotaru era deja la al patrulea mandat de primar, după ce, anterior, ocupase funcţia de viceprimar.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau