Primele negocieri în scandalul apei din Oneşti
Dimensiune font:
Blocajul şi litigiile dintre autorităţile locale oneştene şi doi oameni de afaceri, care au avut interes să exploateze cât mai mult instalaţia publică de apă şi să încaseze bani, deşi nu le aparţine, sunt vechi de 12 ani * Primăria a câştigat în primă instanţă procesul care obligă societatea privată Apă-Canal Oneşti să achite despăgubiri pentru utilizarea nelegală a reţelelor oraşului * litigiile sunt mult mai multe, iar societatea şi-a manifestat intenţia de a negocia transferul de acţiuni către administraţia locală
În municipiul Oneşti se înregistrează o situaţie fără precedent - o societate comercială privată, SC Apă-Canal, exploatează reţelele publice pentru a face venituri, comunitatea riscând, potrivit autorităţilor judeţene, să piardă 30 de milioane de euro, la care se adaugă amenzi şi penalizări usturătoare în viitor.
S-a redeschis Muzeul de Istorie al Bucovinei
Un scandal cu pierderi imense
De câţiva ani de zile autoritatea locală se află în litigiu cu societatea privată, procesele pe bandă rulantă fiind intentate de către acţionarii firmei pentru a întârzia preluarea de către Primăria a instalaţiilor, care îi aparţin în mod legal. De cealaltă parte, Primăria a câştigat toate acţiunile în instanţă pentru recuperarea administrării reţelelor, dar şi a prejudiciului cauzat de către societate la bugetul local. La acest prejudiciu se adaugă unul mult mai mare: 30 de milioane de euro, bani care ar putea fi accesaţi de către Oneşti de la Uniunea Europeană dacă s-ar putea afilia operatorului regional de Apă, potrivit fostului executiv al Consiliului Judeţean. Litigiul în desfăşurare nu-i permite acest lucru, Oneştiul riscând să piardă pentru a doua oară şansa de a moderniza reţelele cu bani europeni. Prima a pierdut-o pe bugetul european 2007-2014 din acelaşi motiv, subiectul fiind amplu dezbătut la sfârşitul lunii iunie în plenul Consiliului Judeţean Bacău. „De 12 ani, în care au mizat mereu pe interese la vârf, aceşti oameni nu înţeleg să deblocheze situaţia. Ceea ce fac aceşti domni este de un cinism deosebit. Prin aceste procese, pe care le iniţiază în mod intenţionat, se pot pierde 30 de milioane de euro pe apă-canal pentru municipiul Oneşti. Sugerez primarului să ia taurul de coarne cât mai e timp”, a declarat preşedintele CJ Bacău, Sorin Braşoveanu. „În 2-3 luni maxim putem aştepta şi Oneştiul ca să putem accesa fondurile europene. Sper ca aceste luni să fie suficiente pentru rezolvarea problemelor juridice”, a precizat Răzvan Găină, directorul Companiei Regionale de Apă Bacău, operatorul judeţean.
Calitatea foarte proastă a apei afectează direct sănătatea oneştenilor, iar tariful apei, buzunarele lor. „Reţeaua oraşului este veche de 60 de ani. Avem nevoie stringentă de aceste investiţii. Sunt pierderi foarte mari pe reţea, iar preţul apei este peste media naţională şi peste media judeţeană. Ceea ce va depinde de mine şi de colegii de la departamentul juridic vom face. Sper ca măcar în ultimul ceas aceşti domni să realizeze gravitatea consecinţelor acţiunilor lor”, a declarat Nicolae Gnatiuc, primarul din Oneşti.
Problema este mult mai complexă, căci viitoarele amenzi pentru nerespectarea termenelor de conformare pentru modernizarea serviciului de apă şi canalizare, vor trebui achitate, chiar dacă un agent privat a generat dezastrul, potrivit autorităţilor judeţene.
Primele negocieri
Primăria Oneşti a câştigat în primă instanţă procesul care obligă societatea privată Apă- Canal Oneşti să achite despăgubiri pentru utilizarea nelegală a reţelelor oraşului. Societatea şi-a manifestat în sfârşit intenţia de a negocia cu autorităţile locale oneştene.
„Având în vedere scrisoarea deschisă din 10 august a SC Apă Canal SA adresată Primăriei Municipiului Oneşti şi Consiliului Local Oneşti, prin care se arată disponibilitatea acţionarului majoritar şi a angajaţilor societăţii de a începe în mod pragmatic negocierile privind predarea/primirea activului şi pasivului societăţii comerciale Apă Canal SA prin transferul de acţiuni, invităm acţionarul majoritar şi reprezentanţii salariaţilor societăţii la şedinţa Consiliului Local care va avea loc marţi, 16 august, ora 14.00, pentru a discuta propunerile referitoare la preluarea reţelei de apă şi canalizare de către proprietarul de drept, în speţă Municipiul Oneşti”, semnează primarul Oneştiului, Nicolae Gnatiuc, adăugând că negocierile vor fi în interesul cetăţenilor. Rămâne de văzut cum vor decurge negocierilor şi dacă Oneştiul va reuşi să aplice proiecte pentru accesarea fondurilor europene pe bugetul 2014-2020. Până atunci, litigiile continuă în instanţă.
Sonia PAVELESCU
„Primăria Oneşti continuă toate demersurile prin toate mijloacele legale de a prelua reţeaua de apă şi canalizare din oraş în vederea finanţării pe fonduri europene, în scopul modernizării infrastructurii existente” – primarul Nicolae Gnatiuc
Citeşte şi ANUNŢURI DIN ZIARUL EVENIMENTUL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau