Probleme grave în reţeaua de apă
Dimensiune font:
Locuitorii dintr-o parte a municipiului Piatra Neamţ au fost afectaţi din nou de o avarie la reţeaua de apă petrecută ieri * în timp ce angajaţii Apa Serv lucrau la avaria de pe strada Petru Rareş, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă dezbătea, la Prefectură, problemele reţelei
Odată cu avaria care a paralizat oraşul în perioada 9-13 martie, prin ordin al prefectului de Neamţ s-a decis înfiinţarea unui grup de lucru care să analizeze situaţia şi care să stabilească ce măsuri se impun pentru alimentarea cu apă a populaţiei în condiţii de siguranţă. Raportul grupului de lucru a fost prezentat de colonelul Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ, iar problemele enumerate nu sunt deloc puţine. „Regulamentul de exploatare a Uzinei de Apă Piatra Neamţ, cu captare de suprafaţă din lacul Bâtca Doamnei, nu a mai fost actualizat din 1995. Staţia de microsite nu este folosită şi nici întreţinută, fiind nefuncţională, deşi a fost proiectată şi executată ca parte a procesului de potabilizare a apei. Spaţiile Uzinei de Apă nu sunt întreţinute corespunzător şi nici supravegheate împotriva accesului neautorizat. O mare parte din reţeaua de distribuţie are durata de viaţă expirată, fiind unul dintre factorii care duce la apariţia avariilor. Capacitatea Uzinei de Apă Piatra Neamţ nu asigură debitul necesar pentru a asigura alimentarea cu apă a aglomerării Piatra Neamţ”, a declarat colonelul Ioan Niţică.
Soluţii imediate
O altă problemă a fost prezentată de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Dan Manoliu: „Prefectura şi alte instituţii trebuie să asigure introducerea unei măsuri deosebit de importante pentru judeţ - realizarea unei hărţi la nivelul oraşelor şi a tuturor UAT-urilor care sunt branşate la sistemul de alimentare cu apă, în care să apară atât poziţionarea conductelor, cât şi gradul de uzură al acestora. Nu puţine au fost situaţiile când am întâlnit, în momentul în care s-a săpat pentru remedierea unei avarii la reţeaua de apă, inclusiv cabluri STS, de telefonie, conducte de gaz metan, de care nimeni nu ştia nimic, iar terenurile ne fuseseră predate ca fiind libere. Când se intervine dăm peste tot felul de surprize. Îl rog pe domnul Niţică să stabilească un termen până la care această hartă să fie întocmită”.
Lista problemelor a continuat, însă pietrenii au primit şi o veste bună: „procesul de captare şi distribuţie a apei, precum şi nivelul acesteia în rezervoare sunt supravegheate pe calculator, cu posibilitatea cunoaşterii stării sistemului în orice moment”.
Raportul grupului de lucru s-a soldat cu un plan de măsuri propus de directorul companiei Apa Serv, Cătălin Dughir, cu măsuri punctuale, în funcţie de neregulile descoperite de grupul de lucru, şi cu termene de rezolvare a fiecărui capitol în parte. Planul de măsuri urmează să fie analizat de membrii grupului, care se vor întruni din nou săptămâna viitoare pentru a prezenta eventualele amendamente şi completări şi pentru a aproba în plen planul ce ar trebui să scape municipiul de problemele furnizării cu apă.
Andreea AMARIEI
Cauza deselor avarii este vechimea reţelelor de apă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau