Problemele cu deşeurile, ascunse sub preş EXCLUSIV
Dimensiune font:
Războiul deşeurilor în judeţul Iaşi se poartă acum între primari şi şefii din administraţia judeţeană * în curând, edilii vor trebui să predea pubelele primite în concesiune de la Consiliul Judeţean, doar că unii le-au distribuit deja prin comună şi nu le mai pot recupera * în alte cazuri, pubelele au fost depozitate necorespunzător, iar o bună parte sunt distruse şi nu pot fi folosite * la nivelul judeţului au fost achiziţionate peste 120.000 de pubele, contracte care au făcut obiectul unei anchete a procurorilor DNA * urmează licitaţiile pentru desemnarea operatorului însă edilii nu sunt de acord cu un tarif unic pe serviciul de colectare a deşeurilor
Judeţul Iaşi mai are de răbdat până la implementarea celui mai costisitor proiect de management al deşeurilor. Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, iniţiat în anul 2013 trebuia finalizat în doi ani şi dat la cheie până în decembrie 2015. Termenele s-au prelungit, motiv pentru care, la începutul acestui an, s-a aprobat etapa a doua, de fazare a proiectului cu o valoare totală eligibilă de 30 milioane lei, până în iulie 2021. Achiziţionarea pubelelor în 2014-2015 a fost unul dintre punctele fierbinţi ale investiţiei, generând anchete ale procurorilor DNA şi milioane de lei aruncate pe nişte cutii de plastic depozitate în curţile primăriilor fără nicio perspectivă. La Belceşti, pubelele stau în curtea primăriei, sub cerul liber, multe dintre ele fiind rupte, drept urmare nu mai pot fi folosite. La Ciorteşti, fostul primar a împărţit pubelele prin comună, deşi acest lucru era interzis, fiind acum folosite de cetăţeni pentru depozitarea murăturilor. La Aroneanu, pubelele cu sigla Consiliului Judeţean sunt folosite pe post de coşuri de gunoi în incinta magazinelor din jurul primăriei, iar exemplele pot continua. În ceea ce priveşte situaţia actuală a pubelelor, preşedintele CJ Iaşi spune că responsabilitatea este a primarilor. „Pubelele au fost date în grija administraţiilor locale, ei răspund acum de ele. Nu se pune problema organizării unei noi licitaţii de pubele”, declara recent Maricel Popa, şeful CJ Iaşi, care speră ca proiectul SMID să devină operaţional până la sfârşitul acestui an. Problema este că primarii vor trebui să predea pubelele care le-au primit în concesiune viitorului operator unic desemnat prin licitaţie.
Primarii nu văd cu ochi buni tariful unic
În schimb, primarii spun că soluţiile stau în mâna administraţiei judeţene, responsabilă de demararea procedurilor de licitaţie pentru operatorul unic la nivelul judeţului Iaşi. Acest lucru va avea, însă, repercusiuni asupra buzunarului cetăţeanului de rând. Până atunci, la Belceşti, spre exemplu, depozitarea deşeurilor se va face, în continuare, la groapa de gunoi a comunei. „Suntem într-o situaţie în care depindem de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Iaşi iar publele sunt în gestiunea Consiliului Judeţean. Din varii motive nu au finalizat lucrările la platformele de selecţie şi nici licitaţia pentru operatorul unic. Suntem în situaţia delicată în care, din experienţa şi pulsul luat de la ceilalţi primari, contractele ajung într-un moment critic până la instanţele de judecată. Ce depinde de mine e să fac apel la cetăţeni pentru păstrarea curţeniei în comună. Problema va fi soluţionată atunci când vom avea un operator unic pe judeţ, care va impune, totodată, un preţ unic. Până atunci, noi depozităm în continuare deşeurile la platforma de gunoi din comuna noastră, pe resurse proprii. Sunt spaţiile vechi, în proces de închidere, dar care mai durează. A pune tarif acum, chiar şi cu o diferenţă de cinci bani, atunci când vine tariful unic pe judeţ, am probleme juridice”, declara primarul comunei Belceşti, Constantin Ciobăniţă într-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei.
Zeci de mii de pubele achiziţionate la nivelul judeţului
Valoarea totală a proiectului SMID se ridică la 69,3 milioane euro. Până la sfârşitul anului 2016, la nivelul judeţului Iaşi au fost livrate şi recepţionate 125.220 pubele pentru deşeuri reziduale de 120 litri iar în perioada iunie-octombrie 2016 au fost livrate 31.915 bucăţi de compostare individuală cu capacitatea de 280 litri, pentru 25% din gospodăriile individuale din mediul rural. Pentru aceste publele, judeţul Iaşi a plătit în jur de 28 milioane de lei de la asocierea Iridex Group Plastic şi Grădinariu Impex, contract care a fost verificat de procurorii DNA în descindea făcută la sediile CJ Iaşi şi Asociaţiei pentru Dezvoltare Intercomunitară EuroNEST în 2015. În proiectul SMID Consiliul Judeţean mai are de făcut paşi importanţi până la finalul anului. Exemple ar fi că, abia luna aceasta s-a făcut licitaţia pentru alimentarea cu energie electrică a depozitului de deşeuri din Tomeşti iar luna tecută s-a lansat licitaţia pentru evaluarea impactului asupra mediului a lucrărilor de închidere a depozitului urban neconform de la Hârlău. Obiectivul general al proiectului este creşterea standardului de viaţă al populaţiei şi îmbunătăţirea calităţii mediului din judeţul Iaşi, prin dezvoltarea şi implementarea unui sistem durabil de management al deşeurilor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau