Profesorii nemţeni, invitaţi la studiul arhivelor
Dimensiune font:
La Muzeul de Istorie şi Arheologie din Piatra Neamţ a fost deschisă o expoziţie inedită, la iniţiativa Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale * intitulată „Manuale şcolare şi publicaţii didactice în arhivele nemţene”, expoziţia cuprinde 3 secţiuni, respectiv manuale de istorie şi geografie, manuale de limbi străine şi o a treia dedicată publicaţiilor şcolare
În vitrină poate fi văzut şi cel mai vechi manual aflat în patrimoniul judeţului. A fost publicat în anul 1815 la Buda, în limba română cu litere chirilice. „Iniţial am dorit să organizăm o expoziţie dedicată aniversării unui secol de la începerea Primului Război Mondial, dar pentru că noi am intrat în război abia în 1916, am optat pentru o altă temă, mai paşnică şi de actualitate. Este şi un semn pe care noi încercăm să îl dăm prin această expoziţie, de a readuce în sala de studiu a instituţiei noastre pe profesorii nemţeni care în ultimii ani au început să lipsească de la o astfel de activitate”, a spus Daniel Pavăl, directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale. Expoziţia va putea fi vizitată până la începutul lunii decembrie.
Serviciul Judeţean Neamţ al Arhivelor Naţionale a fost înfiinţat în urmă cu 61 de ani. Instituţia gestionează în prezent peste 5.100 metri liniari de documente. Cele mai vechi datează din anul 1451, reprezentând documente originale emise de Cancelaria Domnească a Moldovei.
Alina FERENŢ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau