Proiect inedit la Iaşi, pentru copiii din centrele de zi
Dimensiune font:
Peste 160 de copii din centre rezidenţiale predispuşi la delicvenţă cauzată de furie au beneficiat de un proiect inedit, menit să le schimbe comportamentul în societate * unul din beneficiarii proiectului povesteşte că frustrările pornesc de la abandonul familiei iar proiectul i-a schimbat cu totul perspectiva de viaţă
Asociaţia Alternative Sociale a tras linie în cadrul unui proiect demarat în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Programul s-a aplecat pe nevoile copiilor din centrele de zi, obiectivul principal fiind de dezvoltare şi îmbunătăţire a comportamentului în rândul tinerilor şi a capacităţilor acestora în managementul furiei. Beneficiarii acestui proiect au fost 160 de copii cu vârste între 10 şi 18 ani din zece centre rezidenţiale ale DGASPC Iaşi. În cadrul celor opt săptămâni de lucru, cei mici au avut ocazia să viziteze centrele de bătrâni, într-un schimb de experienţă de viaţă cu cei vârstnici. Proiectul a inclus şi formarea unui număr de 165 de educatori şi asistenţi sociali care lucrează în centrele rezidenţiale din judeţul Iaşi, pliată pe lucrul cu copiii cu comportamente delicvente sau predelicvente. „Proiectul a pornit de la evaluarea nevoilor copiilor. Trebuie să înţelegem care sunt acele butoane care ne trec de la o stare la alta. Programul şi-a propus să genereze o schimbare a reacţiilor nedorite ale copiilor şi să înţeleagă care este avantajul reacţiilor pozitive. Proiectul are ca scop motivarea, propria cunoaştere a copiilor şi dezvoltarea unui comportament care să le aducă beneficii. De multe ori, părinţii le spun copiilor ce nu e bine să facă, dar nu oferă şi alternativa, să le explice ce trebuie să facă”, a declarat Alex Gulei, coordonator programe în cadrul Asociaţiei Alternative Sociale.
„Am început să mă cunosc aşa cum nu am crezut”
Rezultatul proiectului „Copiii din centrele rezidențiale: de la risc la oportunități prosociale” s-au văzut în comportamentul grupului ţintă, a copiilor predispuşi la reacţii nedorite, care acum arată o altă conduită faţă de persoanele cu care intră în contact. Carmen, o tânără în vârstă de 17 ani povesteşte greutăţile care au apăsat-o la o vârstă fragedă şi cum a beneficat pe urma acestui program. Tânăra, care învaţă la Colegiul Tehnic Mihail Sturdza, nici nu cunoaşte câţi fraţi şi surori are, fiind abandonată de familia ei în primii ani de viaţă. „Pentru mine programul a fost de foarte mare ajutor. Când mă enervam îmi exprimam furia într-un mod neadecvat, vorbeam urât, chiar uneori loveam pe cineva. Am început să mă cunosc şi să mă controlez aşa cum nu am crezut. Cel mai mult mi-a plăcut să mă cunosc pe mine însămi, să ştiu cum să mă comport în anumite situaţii. Am şapte sau opt fraţi, nu ştiu exact. Am fost la ei vara trecută, dar nu mai locuiesc cu familia de la vârsta de doi ani şi jumătate, când am fost dată în asistenţă maternală. Am ales să nu mai ţin legătura cu ei”, povesteşte Carmen, beneficiară a proiectului, care doreşte să prefeseze într-o carieră educaţională.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau