Proiectanţii refuză un contract de 130.000 de lei
Dimensiune font:
Nicio firmă nu este interesată să întocmească proiectul de reabilitare a Curţii Domneşti * valoarea estimată este de 130.000 de lei, după două runde electronice urmând a fi ţinută procedura clasică, de solicitare de oferte * documentaţia trebuie depus la ARDNE până în noiembrie 2016, în cadrul POR, valoarea maximă a unui proiect fiind de 5 milioane de euro, cu o cofinanţare de 2% din partea beneficiarilor
Primăria Suceava a organizat două runde de licitaţie pentru întocmirea proiectului de reabilitare cu finanţare europeană a Curţii Domneşti, însă la acestea nu s-a înscris nicio firmă specializată a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, viceprimarul Lucian Harşovschi.
Valoarea pentru care se licitează este de 130.000 de lei, iar conform legislaţiei în vigoare se va trece la următoarea procedură. „Iniţial, am avut proiectul firmei spaniole Arena, în valoare de 19 milioane de euro. Am cerut şi acesteia să participe la licitaţie, alături de alţi doritori, însă au avut loc două runde ale licitaţie electronice la care nu s-a înregistrat nicio ofertă depusă. De aceea, am demarat procedura clasică de licitaţie, cea de solicitare de oferte”, a spus Harşovschi.
S-a redeschis Muzeul de Istorie al Bucovinei
Proiectul trebuie depus la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE) până în luna noiembrie 2016, în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa V, „Restaurarea, consolidarea, protejarea şi conservarea monumentelor istorice”. Axa are un buget total de 273,8 milioane de euro, valoarea maximă a unui proiect fiind de 5 milioane de euro, cu o cofinanţare de 2% din partea beneficiarilor. Potrivit apelului, la nivel naţional sunt disponibile finanţări pentru 45 de obiective de patrimoniu naţional, regula acceptării fiind „primul venit, primul servit”.
Cum va arăta Curtea Domnească
Un studiu de reabilitare a Curţii Domneşti din centrul municipiului capitală de judeţ a fost întocmit de Arena Teatro, firmă specializată din Spania. Aceasta recomanda construirea unei clădiri care va avea rolul de „Centru de interpretare” a Curţii Domneşti, cadru în care, resturile arheologice vor fi prezentate publicului, cu explicaţiile de rigoare. Imobilul, cu suprafaţă desfăşurată de 5.737 de metri pătraţi, era prevăzut cu parter, un etaj intermediar, etajul propriu-zis şi mansardă, urmând a fi construit din materiale ceramice de natură să accentueze aspectul de fortăreaţă. Centrul trebuia a fi compartimentat în recepţie şi sală de întâmpinare; expoziţie permanentă cu elemente arhitectonice; pivniţa de piatră reconstituită; pivniţa de lemn refăcută; sală de ateliere didactice; „Curtea Domnitorului în Suceava”; sală de proiecţie 4D; sală de expoziţii temporare; bibliotecă, centru de studii medievale, zona administrativă şi birouri.
Istoria unui monument important
Curtea Domnească se află în preajma oraşului medieval, în apropierea Bisericii „Sfântul Dumitru”, Parcului Şipote, vechiului centru meşteşugăresc al Sucevei, precum şi a Bisericii „Beizadelelor”. Primele lucrări, la o casă domnească din lemn, prevăzută cu pivniţă, au fost iniţiate în timpul lui Petru I Muşat. Pe durata domniei lui Alexandru cel Bun au fost refăcute construcţiile din lemn şi au fost ridicate, din piatră, un zid de incintă, iar pe latura de est alte câteva clădiri cu beciuri. Peste vechea casă domnească a fost ridicat, din porunca lui Ştefan cel Mare, un palat de piatră dotat cu pivniţă. Ansamblul a dăinuit până în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, când a fost distrus de un incendiu.
Lidia DIACONU
Curtea Domnească a fost ctitorită în timpul domniei lui Petru I Muşat
Citeşte şi ANUNŢURI DIN ZIARUL EVENIMENTUL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau