Proiectele-repetente ale Moldovei FOTO
Dimensiune font:
Mai multe investiţii derulate în cele şase judeţe ale Regiunii de Nord-Est cu fonduri comunitare vor fi terminate cu bani din bugete publice * motivul: nu vor fi încheiate până la 31 decembrie 2015, termenul limită pentru finalizarea investiţiilor pe programele operaţionale din exerciţiul financiar 2007-2013 * vor fi plătite din bani de la bugetele locale ori judeţene investiţii diverse, de la managementul deşeurilor, reabilitări termice şi până la consolidarea şi modernizarea unui teatru sau amenajarea unui parc de agrement * cauza principală a celor mai multe întârzieri vizează contestaţia procedurilor de licitaţie
Tripleţii din centrul Iaşului
Anveloparea blocurilor nr. 7, 9 şi 11 din Piaţa Unirii, a fost prinsă în proiectul „Sprijinirea investiţiilor în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe din Municipiul Iaşi pentru familii cu un venit mediu sub 350 euro”, pentru care a fost alocată suma de peste 2 milioane de lei. Contractul a fost câştigat de SC Romedis Casa, care a început lucrările în vara acestui an, urmând a le termina pe 16 octombrie 2015. Din cauza numeroaselor probleme apărute pe parcurs, reabilitarea nu a fost finalizată încă. În acest moment, investiţia este finalizată în proporţie de 40% -50%.
Parcul de agrement Cornişa
Valoarea investiţiei în Parcul de Agrement Cornişa din Botoşani se ridică la 60 de milioane de lei, din care municipalitatea a contribuit cu 30 de milioane de lei, pentru care a contractat un credit bancar. Pentru decembrie 2015, gradul de execuţie depăşeşte 80%, iar problema este că pe 15 decembrie va avea loc încă o licitaţie, de 14 milioane lei, pentru lucrări care au fost reproiectate ca urmare a cerinţelor impuse de Ministerul Apărării, care are o unitate militară în vecinătate, şi pentru care vechea administraţie nu a solicitat niciun aviz.
Observatorul Astronomic „Victor Anestin” Bacău
Sumele alocate pentru dotarea Observatorului din Bacău, unul foarte important pentru localitate, vor fi retrase. Valoarea estimată a contractului se ridică la 1.225.621, 57 lei, fără TVA, bani pe care Consiliul Judeţean (CJ) Bacău va trebui să-i achite, dacă procedura de licitaţie şi respectiv dotarea Observatorului din Bacău nu vor fi realizate până la sfârşitul acestui an. Întârzierea este determinată de licitaţiile contestate pe bandă rulantă.
Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID)
Proiectul care vizează achiziţii complexe pe managementul deşeurilor în judeţul Iaşi se va termina pe banii contribuabililor. Judeţul Iaşi nu a finalizat la timp proiectul, motiv pentru care Consiliul Judeţean Iaşi s-a împrumutat la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare cu suma de 5,2 milioane euro. Împrumutul a fost luat în luna mai şi va fi returnat în următorii nouă ani, din buzunarul contribuabililor. Proiectul SMID, în valoare totală de 70 milioane euro, trebuia finalizat în luna decembrie a acestui an, însă termenul s-a prelungit până în primăvara anului viitor.
Bacăul pierde 23,7 milioane de lei
Finanţarea europeană fusese acordată pentru lucrările de pe strada Milcov. Cu aceşti bani trebuia reabilitată principala arteră rutieră din zona de est. Proiectul „Reabilitare infrastructură urbană zona I.L. Caragiale- Milcov – intersecţie str. Letea” beneficiază până pe 31 decembrie 2015, de finanţare europeană nerambursabilă în valoare de 23.716.396,26 lei, pe Programul Operaţional Regional. Dacă lucrările de reabilitare a principalei artere rutiere din zona de este a Bacăului nu vor fi finalizate în 25 de zile, banii europeni vor fi pierduţi. Toate intervenţiile care vor urma după 2 ianuarie 2016 vor fi făcute din bani de la bugetul local.
Reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu“
Lucrare de modernizare a instituţiei de cultură din Botoşani este finanţată în proporţie de 98% din fonduri europene, nivelul execuţiei este de aproape 30-35% şi se aşteaptă o nouă licitaţie de 8 milioane lei pentru consolidarea subsolului clădirii. Licitaţia va avea loc la începutul anului viitor. Primarul Ovidiu Portariuc a anunţat că lucrările vor fi finalizate până la jumătatea anului 2016 şi că în cazul în care vor fi probleme municipalitatea se va îndrepta asupra constructorilor, firmelor de proiectare şi a funcţionarilor publici ori aleşilor locali din vina cărora vor fi înregistrate eventuale prejudicii materiale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau