Proiectul SMID - nişte cutii aruncate în câmp
Dimensiune font:
Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi a declarat că sistemul de management al deşeurilor se va deschide abia la vară * cauza întârzierii este lipsa energiei electrice la toate staţiile de sortare din cadrul proiectului şi contestaţiile care au fragmentat lucrările * investiţia trebuia să fie gata încă din decembrie 2015
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Maricel Popa, s-a declarat nemulţumit de stadiul implementării Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) la Iaşi. Acesta spune că la momentul preluării mandatului s-a pricopsit cu nişte „cutii nefuncţionale” în câmp, făcând referire la staţiile de sortare din cadrul proiectului, pentru care nu s-a făcut un plan de alimentare cu energie electrică. „Ni s-a dat termen să finalizăm proiectul anul acesta. Nu e normal ca în proiectarea staţiilor de sortare să nu fie prinsă racordarea la energie electrică. Acum avem nişte cutii care stau în câmp, nefuncţionale. Am demarat licitaţiile şi sperăm ca până în vară să terminăm toate procedurile pentru încheierea proiectului”, a declarat Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi. La finele anului trecut, CJ Iaşi a organizat mai multe licitaţii pentru alimentarea cu energie electrică a staţiilor de sortare de la Ţuţora, Bălţaţi şi Ruginoasa, înregistrând întârzieri fie din cauza procedurilor ori a neprezentării ofertanţilor la licitaţii. Doar pentru alimentarea cu energie electrică la staţiile de sortare şi tratare mecano-biologică de la Ţuţora costurile se ridică la 1,2 milioane lei, iar pentru staţia de transfer şi sortare Ruginoasa, puţin peste 450 mii lei, lucrările fiind estimate să dureze patru-cinci luni de la semnarea contractelor.
Timpul de implementare, dublu faţă de cel iniţial
Proiectul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor a fost demarat pe 16 mai 2013, odată cu semnarea contractului de finanţare, în valoare totală de 69,3 milioane euro. Iniţial, perioada de implementare a fost pe o perioadă de 31 de luni, cu finalizare la 31 decembrie 2015. Doar că administraţia judeţeană a solicitat şi primit mai multe termene de prelungire, ca urmare a dificultăţilor din procedura de licitaţii, respectiv contestaţiile care au fragmentat lucrările. „Scopul proiectului este completarea infrastructurii şi a echipamentelor existente prin investiţii care să conducă la asigurarea unui sistem de management integrat al deşeurilor la nivel de judeţ, pentru conformarea cu cerinţele legislative ale Uniunii Europene din sectorul de mediu şi respectarea angajamentelor asumate de România prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană. Obiectivul este creşterea standardului de viaţă al populaţiei şi îmbunătăţirea calităţii mediului din judeţul Iaşi, prin dezvoltarea şi implementarea unui sistem durabil de management al deşeurilor”, arată reprezentanţii CJ Iaşi. În primul an după implementare se estimează o cantitate de deşeuri biodegradabile deviată de la depozit de aproximativ 134.847 tone.
Imagini devastatoare din mijlocul troienelor FOTO/VIDEO
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau