Proiectul unui centru de recoltare a sângelui la Paşcani, ucis din faşă
Dimensiune font:
Orgoliile politice ale aleşilor locali păşcăneni au efecte negative asupra comunităţii locale * iniţiativa înfiinţării unui punct de recoltare a sângelui la Paşcani a fost băgată sub preş de majoritatea politică din Consiliul Local
O iniţiativă vitală pentru populaţia judeţului şi a municipiului Paşcani a fost călcată în picioare de aleştii locali păşcăneni. În ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local Paşcani, proiectul de hotărâre iniţiat de consilierul local PMP Sorin Olariu a fost tratat cu miştouri de majoritatea aleşilor. Potrivit iniţiativei, centrul de recoltare a sângeului ar fi urmat să îşi desfăşoare activitatea în incinta Spitalul de Urgenţă Paşcani ori altă locaţie iar municipalitatea să plătească, din bugetul propriu, pentru aparatura de dotare. Proiectul a fost însă respins cu cinci voturi din partea consilierilor PNL şi PMP şi 11 abţineri. Iniţiatorul proiectului a explicat că infiinţarea acestui punct de recoltare ar veni în ajutorul donatorilor din oraş şi zonele limitrofe, evitzând astfel deplasări lungi către Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi. Reprezentanţii CRTS Iaşi s-au arătat ingrijoraţi de această situaţie şi recomandă varianta unui punct mobil de recoltare. „Varianta punctului mobil este mult mai uşor de realizat, dar în acest sens avem nevoie de parteneri pe plan local, care săne pună la dispoziţie locaţia şi să se ocupe de promovarea donării de sânge, în mod constant, precum şi stabilirea unui grafic periodic, cel puţin câte o colectă în fiecare locaţie pe trimestru, astfel încât deplasarea să fie eficientă. Deoarece la nivelul CRTS Iaşi există un deficit important de personal şi în primul rând nu există o echipă mobilă, deplasarea ar trebui să se facă cu o parte din personalul care asigură această activitate zilnică în locaţia unităţii”, spun reprezentanţii CRTS Iaşi. Cert este că sprijinul autorităţilor păşcănene în acest demers pare a fi inexistent.
Spitalul Paşcani: „Nu avem spaţiu şi nici personal”
Nici conducerea Spitalului de Urgenţă Paşcani nu dă semnale că ar putea contribui la implementarea acestei iniţiative. „Spitalul nu deţine în structura actuală niciun spaţiu care îndeplineşte cerinţele de infrastructură şi personal. Menţionăm că, îndiferent de locul de donare, sângele este transportat tot la CRTS Iaşi, care îl pune la dispoziţia spitalelor fincţie de cereri, după prealabila testare şi prelucrare. Nu se pune problema utilizării sângelui recoltat la Paşcani la Pacienţii din Paşcani, întrucât testările şi stocarea la CRTS Iaşi este obligatorie”, a explicat managerul Spitalului Paşcani, Costică Pânzaru. Doar că înfiinţarea centrului de recoltare a sângelui la Paşcani nu are ca scop folosirea lui de pacienţii păşcăneni, ci mai degrabă scutirea locuitorilor din zonă de drumuri lungi în vederea donării. Conform legii, donatorii beneficiază de rezultate testelor de sânge, o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării, decontarea cheltuielilor de transport dacă au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge, reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun pentru 30 de zile dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat, sau de alocaţie de hrană sub forma tichetelor de masă sau o masă post donare la centrul de transfuzii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau