Proprietar controversat la Carom şi Rafo
Dimensiune font:
Două firme emblematice odată pentru judeţ, care asigurau mii de locuri de muncă, ar avea, se pare, acelaşi proprietar * potrivit deputatului PMP Valerian Vreme, este vorba despre compania austriacă Andres Capital GmbH * firma este controlată de un grup de oameni de afaceri din Republica Moldova, care au cumpărat în acest an şi rafinăria Oneşti * în momentul semnării contractului cu Rafo, ei au promis că vor reporni producţia, lucru care nu s-a întâmplat
Noul proprietar al Carom Oneşti este compania austriacă Andres Capital GmbH, controlată de un grup de oameni de afaceri din Moldova, în frunte cu Vitali Cebanu, anunţă economica.net. Informaţia a fost făcută publică de deputatul PMP Valerian.
Despre Andres Capital GmbH se ştie că în urmă cu trei luni a cumpărat şi Rafo Oneşti, rafinărie pe care a promis să o repornească, dar încă nu s-a întâmplat nimic.
Citeşte şi Dumnezeu i-a dat forţa să trăiască
Presa de peste Prut susţine că despre Vitali Cebanu că ar avea legături cu oameni politici controversaţi, lucru pe care el l-a negat, precizând că este preocupat doar de proiecte economice. „În urmă cu o lună şi jumătate, de preluarea Carom erau interesaţi cei de la Chimcomplex. Din păcate, se pare că au fost respinşi, iar Carom ar fi fost cumpărat de cei care au achiziţionat şi Rafo. Chiar şi aşa, are o logică, deoarece Rafo şi Carom şi-au semnat actul de deces când s-au separat”, a declarat Valerian Vreme, citat de economica.net.
Istoria unui colos doborât de lăcomie
Carom a fost înfiinţată în 1962 şi mulţi ani a fost singura companie producătoare de cauciuc sintetic din România şi din estul Europei. A făcut parte din Platforma Petrochimică Oneşti care a fost divizată, în 1990, în trei combinate: RAFO, Carom şi Chimcomplex.
A fost cea de-a doua firmă de pe platforma din Oneşti, ca mărime, după rafinăria RAFO. Fabrica a fost privatizată în iunie 2003, când fosta Autoritate pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului a vândut 51% din acţiuni către societatea Tender SA din Timişoara, pentru 5,5 milioane euro. Firma a intrat în faliment în noiembrie 2005, după ce Tribunalul Bacău a hotărât lichidarea judiciară, la cererea administratorului judiciar şi a creditorilor. În 2011 firma austriacă Energy Bio Chemicals, care a preluat activele Carom, a reluat producţia de cauciuc, realizând afaceri de 28 milioane euro, cu 400 de angajaţi.
De numele firmei se leagă celebrul proces Carom-Rafo, în care au fost implicaţi oamenii de afaceri Ovidiu Tender şi Marian Iancu. Oamenii de afaceri Ovidiu Tender şi Marian Iancu, care au cumpărat Carom în 2003, au primit 12, respectiv 14 ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi spălare de bani, fiind acuzaţi că au prejudiciat compania cu 1.400 miliarde de lei vechi (la nivelul anului 2003).
Eva TRANDAFIR
„Acum trei luni, când au cumpărat Rafo, au promis că repornesc rafinăria, dar până acum n-au arătat nimic” - deputatul Valerian Vreme
Citește și ANUNȚURI ZIARUL EVENIMENTUL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau