Proprietarii blocurilor cu bulină sunt buni de plată
Dimensiune font:
Candidatul PNL la Primăria Bacău, Dragoş Luchian, îi consideră vinovaţi pe proprietarii spaţiilor din clădirile cu bulină roşie pentru că imobilele nu au fost consolidate * mulţi dintre ei au refuzat să plătească contravaloarea lucrărilor ce le revenea conform legii
Candidatul PNL la fotoliul de primar al Bacăului le bate obrazul agenţilor comerciali, milionari în euro, care nu au vrut să scoată bani din buzunar pentru consolidarea clădirilor cu bulină roşie în care au spaţii sau desfăşoară diverse activităţi. Este vorba despre blocurile Mărăşeşti nr. 4, 7, 9, 10, 12 din centrul Bacăului, în care îşi desfăşoară activitatea zeci de agenţi economici care ar putea să se mute, să se închidă sau să plătească amenzi usturătoare cuprinse între 50.000 şi 70.000lei, conform Legii 282/2015. Această lege, intrată în vigoare la sfârşitul lunii noiembrie, prevede şi posibilitatea ca agenţii economici să realizeze lucrările de consolidare aferente. Costurile foarte mari nu justifică însă un sediu pe centrul Bacăului, cel puţin pentru unii.
„Milionarii în euro nu au vrut să plătească”
Cât despre cei care deţin spaţii în aceste imobile de zeci de ani şi le închiriază pentru sume mari, este timpul să şi investească nu doar să încaseze bani, conform noilor prevederi legale. Legislaţia stabileşte că există patru clase de risc seismic: clasa I, clasa a II-a, clasa a III-a şi clasa a IV-a. În municipiul Bacău, în urma reevaluării expertizelor tehnice, ţinând cont de prevederile Ordinului comun al Guvernului României şi al MLPAT nr. 770/6173/1997, conform Notei Justificative nr. 318/1998, se încadrează în clasa I de risc seismic, blocurile nr. 4, 7, 9, 10 şi 12 din strada Mărăşeşti, respectiv blocurile din centrul municipiului.
„De consolidat, s-a consolidat un singur bloc, în condiţiile în care se puteau găsi fonduri pentru consolidarea tuturor blocurilor de pe strada Mărăşeşti. Numai Mărăşeşti nr. 12 s-a consolidat. De ce? Pentru că proprietarii vin cu o cotă de 20-25% din valoarea lucrărilor, pe când proprietarii spaţiilor de la parter trebuie să suporte în întregime costul consolidării. Ei bine, o parte dintre ei, chiar dacă sunt milionari în euro, refuză să contribuie la această consolidare”, a declarat liberalul.
Sonia PAVELESCU
Citeşte şi: Verificări la imobilele cu mai multe etaje
„Această lege trebuie să-i oblige măcar să facă primii paşi, o expertiză tehnică, să semneze acordul – că sunt de acord să realizeze consolidarea. Nu trebuie să intrăm în acea panică legată de închiderea spaţiilor. Ei vor fi obligaţi să facă primii paşi pentru consolidarea spaţiilor” - a conchis Dragoş Luchian
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau