Puşcărie modernă în Piatra Neamţ
Dimensiune font:
În bugetul pe anul viitor al Ministerului Justiţiei au fost prevăzute fonduri pentru realizarea documentaţiilor tehnice a viitorului penitenciar de la Piatra Neamţ * puşcăria va fi una dintre cele mai moderne din ţară, cu o capacitate de 1.000 de locuri * demersurile pentru realizarea acestui proiect datează din 2011 * în Moldova mai sunt penitenciare la Iaşi, Vaslui, Botoşani şi Bacău
După ce a fost dat uitării câţiva ani din cauza lipsei banilor, proiectul privind construirea unui penitenciar modern la Piatra Neamţ revine în actualitate. Ministerul Justiţiei îşi doreşte un sistem de detenţie şi în bugetul pe anul 2016 au fost alocate fonduri pentru realizarea studiului de prefezabilitate, dar şi a documentaţiilor tehnice.
1.000 de locuri pentru infractori
În perioada 2016- 2019, ministerul are în vedere promovarea obiectivului de investiţii pentru construirea penitenciarului Piatra Neamţ, ce va avea o capacitate de 1.000 de locuri. Este primul pas concret făcut de către Ministerul Justiţiei în ceea ce priveşte realizarea acestei investiţii, după ce Primăria a pus la dispoziţie terenul necesar construirii penitenciarului. Este vorba de 20 de hectare de teren situat în anexa Văleni, care a fost pus la dispoziţia Administraţiei Penitenciarelor în primăvara anului 2011. În şedinţa de Guvern din data de 4 iulie 2011 a fost emisă o hotărâre prin care s-a aprobat trecerea din inventarul municipalităţii pietrene în patrimoniul Administraţiei Penitenciarelor, în speţă în favoarea Penitenciarului Iaşi, o suprafaţă de teren de 20 de hectare pentru construirea puşcăriei. „Prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Piatra Neamţ nr. 131 din 29 aprilie 2011 a fost aprobată trecerea din domeniul public al municipiului Piatra Neamţ şi administrarea Consiliului Local în domeniul public al statului, a suprafeţei de 20 ha teren, situate în extravilanul municipiului Piatra Neamţ, punctul Văleni (islaz comunal). Trecerea bunului din domeniul public al municipiului Piatra Neamţ în domeniul public al statului a fost realizată la solicitarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, suprafaţa de teren urmând a fi utilizată pentru construirea unei noi unităţi penitenciare“, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern din iulie 2011. Investiţia se ridică la câteva milioane de euro şi va fi realizată exclusiv cu fonduri de la bugetul de stat, Primăria neavând nicio contribuţie financiară.
Roxana NĂSTASĂ
Citeşte şi: Asfalt până la ultima casă, până în 2020
Penitenciarul va îndeplini condiţiile europene, şi din câte se pare, aici ar urma să fie aduşi românii care au comis infracţiuni în străinătate. Tot în 2016 vor începe lucrările pentru crearea de noi locuri de detenţie, dar şi pentru modernizarea celor existente, la penitenciarele Giurgiu şi Deva.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau