Radiografia unor sărbători eşuate
Dimensiune font:
Zilele oraşului au părut mai degrabă un noian de evenimente adunate într-un calendar conceput între două vizite pe şantiere. Sărbătorile Iaşului au culminat cu o gafă de proporţii a angajaţilor Primăriei, pentru care a plătit un singur om. Toate acestea în condiţiile în care, înaintea manifestărilor, edilul-şef se arata decis să parieze cu propria funcţie pe buna desfăşurare a acestei ediţii, fără kitsch-uri sau aglomeraţie!
Păstorite de o conducere interimară a Primăriei, Sărbătorile Iaşului din acest an nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor cetăţenilor. Din prima zi a manifestărilor şi până la spectacolul din faţa Palatului Culturii, a fost evidentă tenta de amatorism a organizatorilor, incapabili să aducă un plus de atractivitate unor sărbători care s-au vrut a fi şi o reclamă pentru o potenţială capitală culturală europeană. Iar acest lucru a fost taxat din plin de ieşeni, atât pe stradă, cât şi în mediul virtual. „An de an, scenariul e acelaşi. Un ieşean nu are de ce veni la sărbători. Aglomeraţia, mizeria şi hoţii de buzunare îi avem şi în cartiere. Mărfurile comercializate le găseşti la preţuri mult mai mici la eGros sau în supermarketuri. Poluarea este garantată de şantiere şi de traficul greu, ca să-ţi mai vină să mergi pe esplanada Halei Centrale. Cât despre rândul de moaşte, aş vrea să-l văd pe pensionarul care a stat în picioare zece ore, dar cere să i se cedeze locul în tramvai”, spune un ieşean pe un site de socializare.
Suverniruri religioase de şase milioane de euro!
Decizia delimitării manifestărilor religioase de cele laice, despre care s-a spus că a survenit în urma unei campanii de consultare publică privind profilul şi structura Sărbătorilor Iaşului, s-a dovedit benefică doar pentru cei care au comercializat iconiţe, mătănii, mir sau tămâie. Vânzătorii au spus că nu a existat pelerin care să nu plece cu un suvenir de la Sărbători, afacerea dovedindu-se extrem de profitabilă: în jur de şase milioane de euro, potrivit estimărilor avansate de televiziunile centrale.
Mai civilizat înseamnă şi mai… scump
O altă hotărâre, de această dată exclusiv a municipalităţii, a constituit-o reducerea numărului de comercianţi. Măsura, bună la prima vedere, a făcut ca producătorilor de blănuri şi haine de piele de exemplu, să nu aibă concurenţă, lucru evidenţiat şi de preţurile hainelor expuse. „O haină de piele pe care anul trecut o luai cu 100 de lei, a ajuns să fie vândută cu 600 lei! De altfel, nu am găsit preţuri mai mici de 450 de lei”, spune un alt cetăţean.
Seara (non)valorilor
Din sfera manifestărilor tradiţionale lunii octombrie nu putea lipsi „Seara Valorilor”. La fiecare ediţie, lista premianţilor a iscat discuţii, însă anul acesta a fost mult mai evidentă intenţia municipalităţii de a premia persoane provenind din instituţii apropiate Primăriei Iaşi. Penibilul spectacolului l-a reprezentat aducerea pe scenă a unor foşti edili, de numele cărora se leagă ascensiunea rapidă în administraţia publică a foştilor angajaţi Conest.
„Se ştie, Chirica a fost numit de Orhei, de la Conest, şef de şantier la vila lui Simirad din Galata. Deoarece a păzit-o bine, a fost adus în Primărie şi băgat cu japca director tehnic. Acum, băiatul de mingi îşi răsplăteşte binefăcătorul”, comentează un ieşean, chiar pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Iaşi.
Aducerea lui James Arthur - misiune imposibilă!
Culmea incompetenţei organizatorice a constituit-o – aşa cum aţi putut citi în ediţia de ieri a „Evenimentului Regional al Moldovei” – dispariţia din rândul artiştilor veniţi să concerteze în faţa Palatului Culturii a singurei vedete internaţionale aflate în vizorul municipalităţii. Modul în care li s-a explicat ieşenilor de ce nu va mai concerta James Arthur exprimă fidel părerea edililor despre cetăţenii oraşului, consideraţi cel mult o masă electorală. „Să vii să spui, cu o zi înaintea concertului, că nu s-a reuşit semnarea contractului cu artistul britanic, înseamnă fie că ne iau de proşti, fie că primarul nu ştie ce se întâmplă în Palatul Roznovanu”, cred ieşenii.
Aceştia nu au cuvinte măgulitoare nici despre calitatea prestaţiei celorlalţi artişti aduşi pe bani grei. „Un spectacol mediocru. Sunetul prost, un vuiet pe boxele de bas şi, din când în când, vocile gâtuite parcă ale marilor vedete Smiley şi Delia! Şuşanea de doi bani, la care nu a lipsit Daniel Buzdugan. Un joc de artificii palid şi fâsâit! Au mai fost spălaţi nişte bani şi creierii unor tineri blazaţi”, mai scrie un ieşean. Aceeaşi notă o găsim şi în postarea unui alt tânăr. „O dezamăgire totală. Smiley, total afon. Noroc de Cabron. Delia, aşa şi aşa. Iar focul de artificii.... ultimele 5 secunde au fost super”. Dan CONSTANTINESCU
* * *
Ironia face ca Sărbătorilor Iaşului din acest an să ajungă în atenţia presei internaţionale, însă pe alte condiderente decât au bănuit edilii. Astfel, tabloidul britanic Daily Mirror a publicat un întreg articol despre aşa-zisa exorcizare filmată lângă racla cu moaştele Sfintei Parascheva şi pe care o puteţi vedea pe www.ziarulevenimentul.ro. Jurnaliştii au inclus articolul la categoria ştiri ciudate.
Cifrele care confirmă că au fost cele mai jalnice sărbători din ultimii ani
200.000 - numărul pelerinul venişi să se închine la raclă. Cifra este ridicol de mică, în condiţiile în care au fost ani în care s-a spus că la Iaşi au ajuns un milion de vizitatori
0 – numărul oficialităţilor de rang înalt participante la Liturghia de pe 14 octombrie
3 – numărul amenzilor date de Poliţia Locală în condiţiile în care oraşul a fost plin de hoţi şi cerşetori
2 – numărul vedetelor tocmite pentru a-i delecta pe ieşeni
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau