Rămâne Paşcaniul fără apă?
Dimensiune font:
Aleşii păşcăneni au decis anularea delegării serviciului de apă şi canalizare către ApaVital. Practic, în acest moment, soarta locuitorilor urbei este la mâna şefilor societăţii ieşene. Cât priveşte intenţia edililor de a reactiva vechiul operator, SC Prest Serv Paşcani, perspectivele sunt sumbre, atât timp cât societatea este cu un picior în groapă
Întorsătură de situaţie la Paşcani. După ce, în luna iulie, consilierii păşcăneni au votat delegarea serviciului de apă şi canalizare către ApaVital, la sfârşitul săptămânii trecute, aceeaşi aleşi locali, printr-o nouă hotărâre, au votat anularea delegării şi ieşirea din ARSACIS. În linii mari, la baza acestei decizii a stat faptul că, spre deosebire de fostul operator din oraş, Prest Serv Apă Paşcani, ApaVital nu a încheiat contracte individuale cu locuitorii de la bloc. „Li s-a explicat de nenumărate ori că prevederile în vigoare nu permit încheierea contractelor individuale şi că practicile Prest Serv erau ilegale”, spune Mihai Doruş, directorul tehnic al ApaVital Iaşi. De altfel, chiar Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunitare susţine că, „pentru condominii, contractul se încheie doar cu asociaţii de proprietari”.
La mâna ApaVital
În acest moment, oraşul Paşcani se află într-o situaţie delicată, existând riscul ca ApaVital să înceteze furnizarea apei în municipiu. „În mod normal, putem proceda aşa. Nimeni nu ne obligă să continuăm furnizarea serviciului, odată ce consilierii locali au denunţat unilateral contractul încheiat cu societatea noastră. Însă, nu o vom face. Împreună cu directorul Ion Toma, am stabilit să acordăm municipalităţii o perioadă de graţie, pentru a-şi desemna un alt operator. Păşcănenii nu trebuie să sufere din cauza votului unor consilieri”, a mai spus oficialul ApaVital.
Puţine soluţii pentru edilii din Paşcani
Un alt element care a stat la baza votului de săptămâna trecută îl constituie tariful practicat de ApaVital, mai mare cu 1,5 lei comparativ cu cel al fostului operator. „Şi asupra tarifului au fost discuţii anterioare. Aveau la dispoziţie două variante: să rămână cu Prest Serv la un tarif mai mic, dar să achite consumuri puse din burtă, sau să accepte tariful ApaVital şi să plătească strict ceea ce consumă. Au ales prima variantă, e problema lor. Însă, rămâne de văzut cum va gestiona această situaţie municipalitatea păşcăneană”, mai spune Doruş.
Operatorul local nu are licenţă
Facem precizarea că, în acest moment, Prest Serv apare pe site-ul ANRSC cu licenţa retrasă. Apoi, societatea înregistrează datorii de 7 milioane de lei, care nu pot fi acoperite decât prin creşterea consumului de apă în oraş (lucru puţin probabil), sau prin creşterea tarifelor practicate! O a treia variantă, cea prin care municipalitatea păşcăneană pune pe picioare o nouă entitate având ca obiect de activitate serviciul de apă-canal, este exclusă din cauza unei legi din vremea Cabinetului Boc, care limitează numărul angajaţilor primăriilor (în cazul Paşcaniului la 210 salariaţi, în condiţiile în care Primăria are deja 208 angajaţi).
Revin la consumurile puse din burtă
Săptămâna trecută, într-o scrisoare deschisă adresată locuitorilor oraşului Paşcani, conducerea ApaVital amintea faptul că societatea şi-a făcut simţită prezenţa prin investiţii în infrastructură, prin extinderi ale sistemelor publice de alimentare cu apă, prin înlocuiri de branşamente, montări şi sigilări de contoare de apă, prin intervenţii pentru remedierea disfuncţionalităţilor din sistem. De asemenea, locuitorilor au fost informaţi asupra faptului că la un număr foarte mare de utilizatori (respective 872) s-a constatat, odată cu citirea contoarelor efectuată de ApaVital în lunile iulie şi august 2014, că indexul citit este mai mic decât indexul facturat de către fostul operator. „Dintr-un calcul simplu a rezultat o cantitate de apă de 38.656 mc facturată în plus (venituri necuvenite) de către SC Prest Serv Apa Paşcani”, au spus oficialii ApaVital, care au precizat că ar fi vorba de peste 265.000 lei încasaţi în plus de vechiul operator.
Câţi bani pierde Paşcaniul
Prin implementarea Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată din judeţul Iaşi în perioada 2014-2020, unul dintre contracte este pentru municipiul Paşcani, fiind denumit „Extinderea sistemului de apa şi canalizare în judeţul Iaşi – axa 10 Paşcani”. Valoarea acestuia este de 13 milioane de euro şi reprezintă investiţii directe în sistemele de apă şi de canalizare, la care se adaugă alte 1,7 milioane euro cheltuieli cu asistenţă tehnică şi proiecte. În 2009, oraşul a mai pierdut alţi 10-11 milioane de euro, pe aceleaşi considerente.
Vrabia din mână, pe cioara de pe gard
Circulă deja zvonuri potrivit cărora consilierii păşcăneni au dat vrabia din mână pe promisiunile parlamentarilor Neculai Răţoi şi Florin Constantinescu de a rezolva la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, cât şi la Ministerul Fondurilor Europene, identificarea altor soluţii de finanţare pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare! Tudor DAMASCHIN
* * *
„Avem de recuperat 700.000 lei reprezentând investiţii din fonduri proprii, la care se adaugă contravaloarea apei consumate de utilizatorii casnici şi agenţii economici din Paşcani” - Ion Toma, manager general ApaVital
* * *
„Nimeni nu ne obligă să continuăm furnizarea serviciului, odată ce consilierii locali au denunţat unilateral contractul încheiat cu societatea noastră” - Mihai Doruş, director tehnic ApaVital
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau