Rata abandonului şcolar s-a dublat în ultimii ani
Dimensiune font:
În ciuda numeroaselor măsuri implementate de Inspectoratele Şcolare Judeţene (ISJ) abandonul nu a fost redus * motivele principale sunt lipsa resurselor materiale şi financiare, plecarea unuia dintre părinţi la muncă în străinătate şi neimplicarea părinţilor în viaţa şcolară a copiilor
La Vaslui, în ultimii ani, rata abandonului şcolar s-a dublat. Astfel, de la 1,14% în 2007, s-a ajuns ca în anul şcolar 2013-2014, 2,38% din elevii înscrişi să renunţe la cursuri. Nici în ceea ce priveşte analfabetismul situaţia nu este prea bună, iar fenomenul se păstrează la acelaşi nivel. Dacă în anul şcolar 2007-2008 se înregistrau 249 de copii fără nicio zi de şcoală, în anul şcolar trecut erau în evidenţa ISJ, 241 de copii care nu frecventează şcoala. O situaţie la fel de îngrijorătoare este renunţarea la şcoală după terminarea claselor gimnaziale. La finalul anului şcolar 2012-2013, au absolvit clasa a VIII-a 4.985 de elevi, însă dintre aceştia numai 4.624 dintre aceştia au continuat studiile. „Principalul motiv al abandonului şcolar este lipsa resurselor materiale necesare susţinerii elevilor la cursuri, imposibilitatea asigurării transportului/navetei către unitatea de învăţământ, plata unei chirii/internat”, se menţionează într-un studiu al ISJ. Alte motive sunt repetenţia şi plecarea părinţilor la muncă în străinătate. Astfel, 12% din cazurile de abandon înregistrat la nivel de judeţ de cauzează acestui fenomen. Mulţi dintre copii nu reuşesc să dezvolte mecanisme de coping pentru a depăşi momentul dificil al separării de părinţi, ajungând să manifeste dezinteres faţă de şcoală şi faţă de adulţii în grija cărora au fost lăsaţi. O altă cauză, la fel de importantă, a abandonului şcolar este lipsa de implicare a familiei în viaţa şcolară, 13,20% din copii acuzând inexistenţa unui parteneriat real între familie şi şcoală.
Zeci de mii de absenţe
Situaţia se regăseşte şi la Neamţ, unde în luna septembrie elevii au înregistrat 34.202 absenţe din care motivate 12.565 şi nemotivate 21.637. De asemenea, nu s-au prezentat deloc la cursuri 280 de elevi. Conform statisticilor ISJ începutul de an şcolar apare întotdeauna cu cifre mari pentru abandon pentru că sunt mulţi elevi care se înscriu, dar în timp se reorientează şi de aceea se înregistrează o creştere după care lună de lună sunt cazuri izolate. „Cauzele pentru fenomenul abandonului şcolar sunt diferite. Sunt cauze sociale, economice, dar de cele mai multe ori ţine de modul în care familia se implică şi sprijină parcursul şcolar al copilului. Dacă se doreşte, chiar şi în familiile cu probleme financiare se fac eforturi şi se pot găsi soluţii pentru ca aceşti copii să meargă la şcoală”, a spus profesor Gabriela Banu, inspector şcolar general adjunct ISJ Neamţ.
Măsuri de combatere a abandonului şcolar
Fiecare şcoală are un plan de măsuri pentru combaterea absenteismului şi abandonului şcolar. Între aceste măsuri se numără întâlniri şi şedinţe de consiliere cu părinţii, propuneri de activităţi extracurriculare care să îi atragă pe copii spre şcoală sau realizarea de proiecte cu acest obiectiv. Fenomenul este monitorizat lunar de ISJ Neamţ, şi totodată se urmăreşte de către un inspector în ce măsură este dus la îndeplinire acest plan, iar acolo unde se observă creşteri şi cazuri speciale se verifică şi se iau măsuri. La Vaslui, pentru a stopa abandonul şcolar, ISJ demarează mai multe parteneriate şi implementează acţiuni compensatorii şi de creştere a atractivităţii şcolii. Parteneriatele educaţionale familie – şcoală şi şcoală – comunitate sunt realizate pentru a responsabiliza atât părinţii cât şi comunitatea locală. De asemenea, există programele „A doua şansă“ dar şi măsuri de natură financiară precum „Cornul şi laptele”, „Bani de liceu”, „Achiziţionarea de calculatoare”, bursele pentru rezultate deosebite pe parcursul unui an de studiu.
Alina FERENŢ, Sonia PAVELESCU
La Bacău, în primul semestru din anul şcolar 2013-2014 au abandonat şcoala 80 de copii, iar absenţe nemotivate au avut 1.919 copii din cei 21.881 beneficiari de alocaţie de susţinere. În anul şcolar 2012-2013, 110 copii au abandonat şcoala în judeţ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
cerasela
Nov 20, 2014
banii de liceu nu ajung nici pentru a plati o masa la cantina timp de 10 zile, celelalte burse (sociale, de merit de studiu), de 45 lei, completate cu inca 6 lei, ajung pentru 3 zile de masa la cantina, banii de naveta se deconteaza cu intarziere de 6-10 luni, la clasele xi-xii nu se mai dau manuale. scoala costa enorm. parintii nu au bani pentru sustinerea la scoala la oras a 1-2 copii de liceu.
Adauga comentariul tau