Război pe groapa de gunoi de la Mestecăniş
Dimensiune font:
Oamenii consideră că groapa de gunoi le va afecta sănătatea şi locuinţele * după mai multe procese, Tribunalul Suceava a dat câştig de cauză constructorilor * sătenii vor să atace soluţia la Curtea de Apel
Groapa de gunoi de pe Mestecăniş este considerată o bombă ecologică de sătenii din Mestecăniş şi de cei din Valea Putnei. Chiar dacă lucrările sunt aproape finalizate, zeci de persoane au decis să apeleze la instanţă pentru a opri activităţile. Astfel, după mai multe termene de judecată, magistraţii Tribunalului Suceava au decis să respingă acţiunea privind suspendarea Hotărârii de Consiliu Local prin care terenul de pe Mestecăniş a fost dat în folosinţă celor de la Consiliul Judeţean (CJ) Suceava în vederea construirii depozitului de gunoi. Nemulţumiţi de această soluţie, sătenii anunţă că o vor ataca la Curtea de Apel Suceava. În cererea de chemare în judecată, reclamanţii arată că depozitul situat la o altitudine de 1.100 de metri, prezintă un pericol pentru sănătatea lor fiind amplasată la numai 1,5 kilometri de satele Mestecăniş şi Valea Putnei. Oamenii spun că în momentul în care va fi dată în exploatare aceasta riscă să le facă viaţa un coşmar. Sătenii mai reclamă şi că pământul excavat a fost dislocat şi depozitat chiar deasupra caselor în care locuiesc ceea ce poate produce oricând o tragedie.
Nu se suspendă actele!
În schimb, reprezentanţii Primăriei Pojorâta şi ai CJ susţin că acest proiect s-a derulat cu respectarea tuturor normelor în vigoare, începând de la hotărâri de Consiliu Local şi până la avize de mediu. „Tribunalul înţelege că demersul reclamanţilor vizează de fapt amplasamentul stabilit de autorităţi pentru construcţia obiectivului de investiţii «Depozit ecologic Pojorâta» în cadrul proiectului «Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava», şi reţine că aceştia reclamă un interes propriu în cauză, invocând dreptul propriu la viaţă şi la sănătate, dreptul la un mediu sănătos, dar şi interese economice zonale legate de cultivarea unor plante şi comercializarea unor produse autohtone, sau promovarea turismului, reclamanţii susţinând că un asemenea obiectiv compromite activităţi, afectează drepturi. Toate aceste chestiuni sunt sensibile şi nu poate fi negat faptul că amplasarea unui depozit de deşeuri într-o zonă montană, mai ales unde se practică turismul, poate da naştere la controverse”, se arată în soluţia Tribunalului Suceava. Cu toate acestea, judecătorul a considerat că nu se impune suspendarea actelor care au stat la baza demarării lucrărilor la groapa de gunoi de pe Mestecăniş, existând un echilibru între interesul public şi problemele semnalate de săteni.
Andrei CĂLĂTORU
Groapa de gunoi de pe Mestecăniş este realizată printr-un program finanţat din fonduri europene care vizează gestionarea deşeurilor din judeţul Suceava. Depozitul va funcţiona până în anul 2037, urmând să fie depuse 350.000 de tone de deşeuri. Groapa de gunoi de pe Mestecăniş se va întinde pe o suprafaţă de 9 hectare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau