Război pe un mormânt mutat cu excavatorul
Dimensiune font:
De aproape doi ani de zile, un ieşean îşi caută dreptatea prin instanţele de judecată, după ce mormântul în care şi-a îngropat socrul a fost mutat, abuziv, cu excavatorul, de către un angajat al primăriei * acesta spune că, în perioada anchetei au dispărut acte din dosar, declaraţiile pe care le-a dat instanţei au fost modificate, iar unul dintre poliţiştii care s-au ocupat de caz s-a ales cu plângere penală pentru abuz în serviciu * iniţial clasat, dosarul a fost redeschis la sfârşitul anului trecut, însă nici până în prezent păgubitul nu a primit un răspuns, în condiţiile în care monumentul construit în jurul mormântului a fost vandalizat de lucrători în timpul mutării * primăria îi ia apărarea propriului angajat
Profanare de cadavre şi morminte, declaraţii modificate şi poliţişti acuzaţi de abuz în serviciu sunt doar câteva detalii dintr-un dosar aflat în sarcina Judecătoriei Hîrlău. Totul a început în urmă cu doi ani, când Gheorghe Petrei, a ridicat un monument în jurul mormântului socrului său, în cimitirul Feteşti, comuna Scobinţi. Un an mai târziu, vecinii l-au anunţat că oameni puşi de un angajat al primăriei, respectiv Doru Fedeleş, au intrat cu excavatorul şi au mutat din loc monumentul cu totul, pentru a face loc tatălui decedat. Incidentul a stârnit un scandal monstru în comună, care s-a sfârşit cu plângeri penale şi acuzaţii dintre cele mai grele. „La mijlocul anului trecut, am fost contactat de rude că monumentul a fost deplasat. L-am rugat pe preot să meargă cu noi la mormântul respectiv şi am constatat că a fost mutat din poziţia iniţială. A spus că nu ştie cine l-a mutat, apoi am aflat de la cetăţeni că este vorba de un angajat al primăriei Scobinţi, Doru Fedeleş. Bordura de beton a fost mutată cu aproximativ 90 de centimetri. Iniţial, dosarul a fost clasat, pe motiv că locul de veci nu a fost mutat, ci doar bordura din jur, însă a fost redeschis mai târziu, fiind citaţi din nou în luna martie, anul acesta”, a spus Gheorghe Petrei.
La rândul său, Doru Fedeleş, a recunoscut fapta, însă a spus instanţei că bordura acoperea cu aproximativ 20 de centimetri mormântul tatălui său şi că ar fi avut acordul rudelor pentru mutarea bordurii. Gheorghe Petrei este convins că pe parcursul anchetei s-au luat declaraţii abuzive de către organele de anchetă, fapt ce a schimbat complet situaţia dosarului, care a fost redeschis la începutul acestui an.
Acuze de abuz în serviciu şi doi poliţişti schimbaţi
Pe parcursul procesului, au fost recuzaţi doi poliţişti care s-au ocupat de această anchetă, unul dintre ei fiind acuzat de abuz în serviciu. Mai mult, partea vătămată acuză că lipsesc procese verbale din dosarul penal, iar declaraţiile lor au fost modificate, încât să inducă instanţa în eroare. „În data de 8 martie 2016, am formulat o cerere de recuzare a agentului şef principal Stelian Lupaşcu, şeful Postului de Poliţie Scobinţi, însă s-a dispus respingerea cererii. Cu toate că pe durata de soluţionare a cererii de recuzare nu am formulat şi alte solicitări, lucrătorul din poliţie a continuat să efectueze lucrări în dosar, procedând la audierea unor martori, acte de cercetare la care nu am putut fi prezenţi. De altfel, procesul verbal încheiat de poliţistul Vasile Boian, care a efectuat prima cercetare la faţa locului, nu se află în dosarul penal, la fel ca şi alte înscrisuri care au fost întocmite de acesta. Apoi, de caz s-a ocupat un alt poliţist, Cătălin Suruniuc, care a fost şi el schimbat. Declaraţiile date de noi poliţiştilor nu coincid cu cele aflate la dosar”, arată avocatul părţii vătămate, care cere acum constatarea infracţiunilor de sustragere de la dosarul de urmărire penală a unor acte ce constituie mijloace de probă şi favorizarea făptuitorului. De altfel, petenţii au formulat o plângere penală împotriva poliţistului Cătălin Suruniuc, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, aspect confirmat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Hîrlău.
Primăria, de partea lui Fedeleş
Revoltaţi de faptul că angajatul primăriei ar fi avut o atitudine respingătoare, păgubiţii au solicitat verificări din partea autorităţii locale, însă au primit un răspuns halucinant. „Având în vedere adresa d-stră, prin care aţi solicitat relaţii dacă domnul Doru Fedeleş a folosit buldoexcavatorul din dotarea primăriei Scobinţi, vă comunicăm faptul că, din verificările efectuate, s-a constatat că, în perioada noiembrie 2014 – mai 2015, buldoexcavatorul nu a fost închiriat domnului Fedeleş. Nu s-a constatat că există o practică curentă în a se folosi acest utilaj la lucrările de construire a monumentelor funerare din cimitir”, se arată într-un răspuns remis de primăria Scobinţi. Aceasta în condiţiile în care martorii şi lucrătorii care au dat declaraţii în dosar au precizat clar că au fost puşi să mute monumentul funerar din loc cu un utilaj. „După ce au mutat monumentul, au schimbat şi amplasamentul unei mese şi a unei cruci, astfel încât să inducă în eroare procurorii. Pe locul unde a stat crucea înainte, au pus un ghiveci de flori ca, să-l acopere. Bordura monumentului este complet distrusă după mutare”, a mai spus Gheorghe Petrei.
„Bordura de beton a fost mutată cu aproximativ 90 de centimetri” – Gheorghe Petrei
Vezi si Angajată însărcinată, concediată pe caz „disciplinar” EXCLUSIV
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau