Războiul antenelor GSM
Dimensiune font:
Antenele de telefonie mobilă ar putea fi mutate la mai mult de 500 de metri de spitale, şcoli, grădiniţe şi cămine de bătrâni * Senatul a votat deja acest proiect de lege fiind trimis la Camera Deputaţilor pentru votul final * măsura este bună pentru toţi, mai puţin pentru operatorii de telefonie mobilă care susţin că aceasta ar perturba telecomunicaţiile şi zone mari ar rămâne fără acoperire
Antenele de telefonie mobilă ar putea fi mutate la distanţe mai mari de 500 de metri de şcoli, grădiniţe, spitale, centre de plasament sau cămine pentru bătrâni, deoarece ar putea afecta sănătatea copiilor şi a vârstnicilor. Modificarea legii a fost deja votată de Senatul României şi trimisă Camerei Deputaţilor pentru votul final. Iniţiatorii proiectului sunt de părere că măsurile de precauţie trebuie luate chiar şi atunci când nu există dovezi directe că suntem afectaţi de reţelele de comunicaţii.
Iniţiatoarea proiectului este deputata PNL Diana Tuşa. Aceasta susţine că autorităţile trebuie să protejeze cetăţenii de riscul expunerii la câmpuri electromagnetce, cei mai vulnerabili la un asemenea risc fiind copiii, pacienţii din spitale şi vârstnicii. Proiectul adoptat de senatori modifică Legea 154/2012 privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice, stabilind că „amplasarea pe proprietăţile publice sau private a reţelelor de comunicaţii electronice care realizează procesarea şi transportul semnalelor prin suport electromagnetic se face la o distanţă de minimum 500 de metri faţă de unităţile de învăţământ, unităţile sanitare, centrele de plasament şi căminele de bătrâni”.
Citeşte şi: 40 de ani, vârsta critică pentru angajare
Aplauze, aplauze
La Vaslui, iniţiativa e bine primită. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean au declarat că nu cunosc cazuri de şcoli pe care să fie amplasate antene GSM, însă măsura este benefică. „Este o iniţiativă bună pentru că într-adevăr aceste antene sunt foarte periculoase pentru sănătate. În Vaslui nu ştiu să fie antene pe şcoli, însă poate sunt prin apropiere şi nu este bine”, a declarat Constantin Turcu, inspector la ISJ Vaslui.
Şi bătrânii ar fi mulţumiţi dacă s-ar vota acest proiect. „Distrug sănătatea antenele acestea. Eu am vrut să cumpăr un apartament la blocul din centrul oraşului care are multe antene, dar nu am mai luat până la urmă. Toţi proprietarii au plecat de acolo, mai ales cei de la ultimele etaje. Şi majoritatea erau bolnavi. Sunt periculoase tare”, ne-a declarat Gheorghe Parfene.
Potrivit medicilor, antenele de telecomunicaţii pe suport electromagnetic emit radiaţii periculoase care pot duce la o creştere dramatică a bolilor grave şi cronice, produc tulburări de concentrare la învăţare şi de comportament la copii şi adolescenţi, pot produce boli degenerative ale creierului şi cancer, precum şi o slăbire a sistemului imunitar.
Citeşte şi: Umilinţă şi bătaie de joc la Spitalul Judeţean Vaslui
Unii au respins iniţiativa
Senatul a aprobat acest document legislativ, chiar dacă membrii Comisiei pentru economie, industrie şi servicii au propus respingerea iniţiativei. Ministerul Comunicaţiilor a anunţat printr-un comunicat de presă că nu susţine astfel de prevederi. Printre motivele invocate se numără faptul că legislaţia din domeniul sănătăţii instituie un cadru eficient pentru protejarea populaţiei de radiaţiile undelor electromagnetice ţi niciun stat membru UE nu impune în legislaţia naţională condiţii privind respectarea unei distanţe între aceste staţii şi anumite clădiri. La rândul lor, reprezentanţii operatorilor de telefonie mobilă sunt de părere că măsura este nejustificată şi ea va duce la probleme serioase, vor fi pierderi de semnal şi nu se va mai putea apela numărul unic de urgenţă de pe mobil.
„Cernobâlul Românesc”
În Uniunea Europeană puţine sunt ţările în care există limitări în acest domeniu. „În Elveţia, Grecia şi Croaţia, nu este interzisă amplasarea acestor staţii de bază în vecinătatea obiectivelor menţionate, ci doar este prevăzută o limitare la o valoare mai redusă a nivelului de emisie a staţiilor de bază respective. Este important de menţionat că aceste limitări suplimentare din Elveţia, Grecia şi Croaţia nu se bazează pe efecte negative dovedite ştiinţific, doar pe principiul precauţiei, de a păstra expunerea la cel mai redus nivel posibil”, se arată în documentul Ministerului Sănătăţii, ca răspuns la solicitarea unui deputat care acuza că antenele GSM lângă locuinţe sunt „Cernobâlul Românesc”.
Citeşte şi: Mor copii de foame
Roxana NĂSTASĂ
„Există studii, nişte măsurători, care certifică aceste valori, iar eu cred că sănătatea e mult mai importantă decât celelalte interese particulare” - iniţiatoarea proiectului Diana Tuşa, deputat PNL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau