Războiul construcţiilor ilegale de la Valea Lupului
Dimensiune font:
Prima întâlnire a consilierilor locali din Valea Lupului în noul mandat s-a lăsat cu strigăte şi îmbrânceli * consilierii PNL îi acuză pe adversarii politici PSD, care au majoritatea, de lipsă de transparenţă în deciziile luate la nivelul primăriei * în centrul scandalului stă unul din principalii dezvoltatori din zonă, TVI Construct SRL, care, din perspectiva consilierilor PNL, execută lucrări ilegale * primarul spune că totul s-a făcut legal şi abia în august va aduce un amendament Planului Urbanistic General în cazul acestei situaţii
O şedinţă extraordinară organizată la începutul acestei săptămâni în comuna Valea Lupului s-a lăsat cu scandal între adversarii politici. Consilierii s-au adunat să voteze un singur proiect pe ordinea de zi, legat de un sprijin financiar de 558.455 lei din partea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru investiţii. În cadrul şedinţei şi-a făcut apariţia, în calitate de invitat, Cristian Nistor (PNL), unul din principalii adversari ai lui Dumitru Mihăiluc (PSD) în campania pentru scaunul de primar al comunei Valea Lupului. Acesta spune că primarul şi consilierii PSD au indus în eroare opinia publică cu privire la votul pe acest proiect, arătând către o exprimare tendenţioasă de pe o pagină de socializare a primăriei Valea Lupului. „Am avut tupeul să particip ca invitat la şedinţa extraordinară de Consiliu Local din 5 iulie, o şedinţă care după optica celor din PSD trebuia să se termine repede şi turma să voteze tot ce vor ei. De asemenea, aceştia se laudă că celelalte partide aflate în opoziţie se opun progresului comunei, după ce în şedinţa extraordinară consilierii PNL şi cei din Forţa Moldova s-au abţinut de la vot pentru rectificarea bugetului local după ce aceştia au început să pună întrebări incomode şi la obiect la care nu au primit răspuns, ci doar remarci acide din partea primarului Dumitru Mihăiluc”, a spus Cristian Nistor, PNL. În replică, edilul comunei, Dumitru Mihăiluc spune că adversarii politici nu au înţeles despre ce era vorba, motiv pentru care s-au abţinut să voteze rectificarea bugetară. De fapt, totul a pornit de la o altă problemă ridicată de cetăţenii din Valea Lupului în cadrul şedinţei extraordinare legată de situaţia unei firme de construcţii care, de trei ani, le face viaţa un calvar.
Construcţii ilegale reclamate la Prefectură
Locuitorii de pe străzile Luminii, Ion Creangă, Măcieş şi Lalelelor au făcut plângeri împotriva unuia din cei mai importanţi dezvoltatori din zonă, TVI Construct, firmă condusă de Gheorghe Tănase. Oamenii spun că s-au săturat de zgomot şi praf, iar clădirile construite de această societate nu respectă distanţa dintre ele şi nici regimul de înălţime. „De peste trei ani, această firmă construieşte blocuri de locuinţe colective într-o zonă cu case ce au maxim un etaj, perturbând grav liniştea cetăţenilor din această zonă deoarece se toarnă betoane, se circulă cu betoniere auto, maşini cu pompe de beton, compactoare şi alte utilaje de mare tonaj la orice oră din zi şi din noapte. Vibraţiile provocate de utilaje, care circulă cu mare viteză, afectează locuinţele oamenilor. Praful şi zgomotul şantierului continuu fac viaţa oamenilor un adevărat calvar”, arată locuitorii din zonă într-o informare adresată prefectului judeţului Iaşi, Marian Grigoraş. Oamenii spun că, în mai multe rânduri au solicitat prezenţa primarului la faţa locului dar acesta, de cele mai multe ori, nu a venit. Primarul Dumitru Mihăiluc a declarat, pentru „Evenimentul Regional al Moldovei” că totul s-a construit în baza unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) emis de Consiliul Judeţean Iaşi şi nu a Planului Urbanistic General al comunei. „Instituţiile abilitate fac controale mereu. Ce s-a construit s-a făcut în baza unui PUZ şi nicidecum a PUG. Eu am avut mai multe discuţii cu oamenii, i-am invitat la primărie să le arăt documente şi nu au venit decât trei. Cu acea ocazie am propus o serie de restricţionări de construcţii, pe zone limitate. În următoarea şedinţă de CL voi propune amendarea PUG, care va trece printr-o comisie de urbanism, iar în august sperăm să rezolvăm acest lucru”, a precizat edilul.
S-au pus în faţa utilajelor grele ca să le împiedice
Disperaţi că autorităţile locale îi iau în derâdere, unii dintre locuitorii comunei au parcat un autoturism în faţa utilajelor de lucru ale constructorului, blocând accesul lor în zona de lucru. Sătenii amintesc că, în 2013, la scurt timp după primirea autorizaţiei de construcţie, utilajele TVI Construct au provocat o defecţiune a reţelei de gaz subterane de pe strada Luminii, colţ cu strada Ion Creangă, care a condus la o scurgere de gaze naturale ce s-a autoaprins, punând în pericol de incendiu proprietăţile cetăţenilor din zona afectată. „În anul 2013, primarul a emis autorizaţia de construcţie nr. 71/24.04.2013 pentru construire locuinţe colective P+3E, în strada Luminii, colţ cu strada Ion Creangă, investitor fiind Gheorghe Tănase. Astăzi se poate observa că regimul de înălţime P+3E al locuinţelor colective s-a transformat în regim de înălţime P+4E+M, mai pe româneşte, de la patru nivele la şase nivele, fără ca acest lucru să fie legal. Documentaţia prezentată la primăria comunei Valea Lupului conţine parţial avizele/acordurile legale necesare eliberării autorizaţiei de construire pentru regimul de înălţime P+3E şi nu este verificată conform legislaţiei în vigoare, pentru a nu incomoda, perturba, tulbura buna desfăşurare a vieţii de zi cu zi pentru vecinii adiacenţi şi îndepărtaţi zonei de lucru”, se mai arată în scrisoarea trimisă prefectului. Consilierii PNL spun că, în cazul în care PUG-ul nu va fi modificat, vor publica o serie de documente care promit să scoată la suprafaţă modul în care s-au efectuat construcţiile în ultimii trei ani şi înţelegerile de culise dintre primarul comunei, Dumitru Mihăiliuc, şi administratorul TVI Construct.
Cauți un loc de muncă? Vezi aici anunțurile de angajare!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau