Reabilitări termice de milioane de euro în Moldova
Dimensiune font:
Lucrările urmăresc sporirea eficienţei energetice a clădirilor, în scopul reducerii pierderilor şi a scăderii facturilor * până acum au fost luate în calcul mii de apartamente * lucrările vor fi suportate cu bani de la Ministerul Dezvoltării Regionale * anvelopările trebuie să fie gata pe 30 decembrie 2015, data după care UE sistează finanţarea
Primarul municipiului Botoşani, Ovidiu Portariuc, şi un reprezentant al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE) au semnat deja al treilea contract de finanţare de reabilitare termică pe care îl derulează municipiul. Contractul include două blocuri aflate pe străzile Victoriei nr. 1 şi Cuza Vodă nr. 2. „Anul acesta am semnat un nou contract de finanţare pentru al treilea proiect de reabilitare termică. Lucrările la cele două blocuri, cu peste 100 de apartamente, vor începe în primăvara lui 2015”, a spus primarul Ovidiu Portariuc.
Programul vine în sprijinul oamenilor, scopul fiind în primul rând scăderea facturilor la energie termică măcar cu 40%. „Odată cu începerea lucrărilor la primele blocuri a crescut interesul pentru acest proiect şi, de aceea, cerem în continuare sprijinul cetăţenilor şi asociaţiilor de proprietari pentru a se implica în acest program de reabilitare a blocurilor”, a declarat primarul Ovidiu Portariuc. Valoarea totală a contractului este de 2,4 milioane lei.
Licitaţii la Bacău
Proiectul a fost lansat şi în Bacău, iar valoarea totală a investiţiei este de 4.078.420 lei, din care 1.802.380 de lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă asigurată prin Programul Operaţional Regional (POR), Axa 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”. Cu aceşti bani, vor fi reabilitate cinci blocuri cu 138 de apartamente. Proiectul este primul pentru care s-a demarat licitaţia pentru lucrările de construcţie, dar mai sunt alte şapte cereri de finanţare depuse la ADRNE şi Ministerul Dezvoltării Regionale. Zonele vizate de cele opt proiecte sunt Milcov, Republicii, Războieni, Mărăşeşti, Gării, Narciselor, Cornişa Bistriţei, Mioriţei şi Energiei. În total, de reabilitarea termică realizată prin POR vor beneficia locatarii a 1.300 de apartamente. Cele cinci blocuri care vor fi reabilitate din fonduri europene vor fi finalizate în 7 luni de la semnarea contractului de execuţie. Eficienţa energetică obţinută prin termoizolare va fi cuprinsă între 56 şi 73%. În municipiu mai există şi 13 blocuri care au fost izolate din fonduri alocate de Guvern şi Consiliul Local Bacău, costul total fiind de 8 milioane de lei.
11 milioane de lei pentru Iaşi
La Iaşi, în luna aprilie, consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici necesari începerii lucrărilor de reabilitare termică pentru un număr de 12 clădiri noi situate atât în zona centrală a oraşului, cât şi în diferite cartiere. Este vorba de bl. CL5 din Şos. Arcu nr.53, bl. CL 6 din Şos. Arcu nr.33, ,bl. A din B-dul Ştefan cel Mare nr.8, bl. 6 Martie din str. Grigore Ureche nr.2, bl. CL 10 din str. Străpunerii Silvestru nr.42, bl. H1 din str. Socola nr. 18, bl.261 din Aleea Sucidava nr.7, bl. B2 din str. Cloşca nr.4, bl. 257 din strada Tabacului nr. 1C, bl. SA3 din b-dul Dacia nr. 8-10, bl. SB3 din b-dul Dacia nr.14 şi bl. 350 din strada Hanciuc nr. 14. „Urmează să depunem documentaţia la Ministerul Dezvoltării Regionale astfel încât aceasta să corespundă Ghidului Solicitantului şi să obţinem fonduri europene”, a spus primarul Gheorghe Nichita. În total, ar fi vorba de peste 11 milioane lei, aproximativ 2,6 milioane de euro.
Grupaj realizat de Lucia HACMAN şi Tudor DAMASCHIN
În cazul lucrărilor contractate, 60% din sumă reprezintă finanţarea nerambursabilă asigurată din fondurile Uniunii Europene. Diferenţa va fi acoperită din resursele Primăriei (30%), asociaţiile de proprietari contribuind doar cu 10% din suma totală
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau