Resursele naturale care pot accelera dezvoltarea Moldovei
Dimensiune font:
Organizaţiile din industria energetică susţin că sunt în căutarea de zăcăminte de ţiţei şi gaze convenţionale în judeţele Bacău, Neamţ şi Vaslui * în unele zone au început activităţi de prospectare
În judeţul Bacău se vor face investiţii de 150 de milioane de euro. Astfel, OMV Petrom va aloca 30 de milioane euro pentru deblocarea rezervelor de ţiţei din zăcământul Tazlău, iar compania americană Stratum Energy vrea să investească peste 150 de milioane de dolari pentru zăcămintele de gaze naturale din comuna Poduri.
Producătorul de ţiţei şi gaze OMV Petrom a anunţat deja că face investiţii în perioada 2014-2015, proiectul vizând deblocarea de rezerve suplimentare de ţiţei de 3,2 milioane barili. Proiectul va contribui la atingerea obiectivului de a stabiliza producţia de hidrocarburi din România în timp ce rezervele suplimentare deblocate prin această investiţie vor întări contribuţia OMV Petrom la asigurarea securităţii energetice a ţării. Tazlău este un zăcământ matur de ţiţei, exploatat de peste 60 de ani, a cărui producţie zilnică reprezintă sub 1% din producţia totală de ţiţei a OMV Petrom în România.
„Redezvoltarea zăcământului are ca scop creşterea gradului de recuperare a ţiţeiului din zăcământul Tazlău prin injecţie de apă industrială. Proiectul de redezvoltare constă în 20 de operaţiuni de reparaţii capitale, construirea unei instalaţii de tratare a apei şi a unei reţele noi de distribuţie a apei”, se arată într-un comunicat al OMV.
De asemenea, zăcămintele de gaze naturale descoperite în zona Moineşti i-au atras pe americanii de la compania Stratum Energy. Aici explorările au arătat că există un volum mare de gaze naturale, iar în schimbul avizului de exploatare, Primăria ar urma să încaseze o redevenţă considerabilă. În plus, în zonă se vor moderniza drumuri, şcoli şi grădiniţe. Un alt câştig ar fi locurile de muncă. Şi în comuna Bereşti-Bistriţa se caută gaze naturale, iar explorarea se face de către SC Prospecţiuni SA, în baza unui contract încheiat cu Romgaz. „Eu m-aş bucura să găsească ceva pentru că prezenţa unui investitor în comună înseamnă locuri de muncă şi bani în plus la buget”, a spus primarul Ionel Alcaz.
Potenţial petrolier neaşteptat la Neamţ
Judeţul Neamţ este deja cunoscut pentru apele minerale şi lignitul din bazinul Borsecului şi Bilborului, dar şi pentru zăcămintele de sare. Dacă până acum câţiva ani, geologii doar preziceau posibile depozite de petrol, în 2010, o companie britanică a anunţat descoperirea unui zăcământ important la Brachiz, la aproximativ 10 kilometri de câmpul petrolifer din Geamăna dar totul a rămas la stadiul de proiect. La momentul respectiv, volumul descoperirii era de aproape 50 milioane de barili de petrol. În judeţ se fac în continuare cercetări, iar dacă previziunile geologilor vor fi confirmate, exploatarea resurselor naturale din Neamţ ar creşte nu doar bugetul de stat, ci şi bugetul judeţului şi bunăstarea localnicilor.
Gaze de şist la Vaslui
În judeţul Vaslui ar exista zăcăminte valoroase de gaze de şist, doar că până acum nu s-a confirmat acest lucru. Compania Chevron a finalizat în luna mai a acestui an activităţile de explorare a gazelor de şist la sonda de la Siliştea – Pungeşti, după două luni de foraj la adâncimi de 3.000 de metri, urmând ca informaţiile obţinute pe parcursul operaţiunilor să fie analizate pentru stabilirea potenţialului zăcământului. Societatea mai deţine alte trei acorduri de mediu în localităţile Păltiniş – Băceşti, Popeni – Găgeşti şi Puieşti.
De asemenea, compania petrolieră a mai obţinut, în aprilie 2014, şi cea de-a doua autorizaţie pentru amplasarea unei noi sonde de explorare în perimetrul deţinut la Puieşti. Rămâne însă de văzut cum vor evolua relaţiile dintre localnici şi companiile care fac prospecţiuni în zonele din Moldova şi cât de convingătoare vor fi argumentele activiştilor în lupta lor împotriva prospectării.
Lucia HACMAN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
genario
Nov 30, 2014
da... o alta teapa americana ,o sa vina si o sa faca ce au facut tot timpul , furt calificat cu documente o sa faca investitii pentru buzunarele lor si nu pentru judet .cine e in stare sa vada bine ....
Adauga comentariul tau