REVOLTĂTOR! Parcare pe trotuarul Şcolii „Ion Creangă”
Dimensiune font:
De ceva timp, toţi cei care trec pe lângă una dintre cele mai instituţii de învăţământ ale Sucevei sunt nevoiţi să meargă pe şosea din cauza maşinilor parcate * autoturismele ocupă o porţiune de circa 40 de metri destinată pietonilor, iar autorităţile nu iau măsuri fiindcă nu vor să se certe cu proprietarii de maşini * mai mult, cu prilejul lucrărilor de asfaltare, montează borduri teşite, astfel încât accesul pe trotuar să fie şi mai facil
Locuitorii cartierul Obcini al municipiului Suceava şi-au văzut înşelate speranţele că Primăria va pune capăt parcării abuzive a autoturismelor pe trotuarul din preajma Şcolii cu clasele I-VIII „Ion Creangă”, una dintre unităţile cu mai cel mai mare număr de elevi din reşedinţa de judeţ. Pe bulevardul Gavril Tudoraş se fac lucrări pregătitoare pentru turnarea unui covor asfaltic, iar autorităţile locale nu au luat nicio măsură de împiedicare a ocupării integrale cu maşini a spaţiilor rezervate pietonilor. Dimpotrivă, muncitorii firmei constructoare spun că au primit ordin ca în locul bordurilor vechi să monteze unele noi cu margini înclinate, astfel încât accesul autoturismelor pe trotuare să devină şi mai uşor. Poziţia autorităţilor municipale este nefirească, lăsând de înţeles că pentru a nu îi deranja pe cei câţiva proprietari din blocul B3, acestea preferă să afecteze alte sute de oameni. Situaţia este gravă, însă conducerea Primăriei pare insensibilă la faptul că, în drumul înspre sau dinspre şcoală, elevii sunt nevoiţi coboare în stradă pentru ocoli maşinile parcate pe o lungime de circa 40 de metri din trotuarul din imediata apropiere, expunându-se astfel la accidente.
Cale liberă la proiecte de investiţii europene neagricole în mediu rural sucevean
Ce spune legislaţia
Legislaţia rutieră prevede că, în scopul asigurării vizibilităţii şi prevenirii unor evenimente nedorite, staţionarea autovehiculelor în preajma şcolilor este interzisă. După ce i s-a semnalat acest aspect, viceprimarul Lucian Harşovschi a scăldat-o, precizând că bordurile înclinate vor fi montate doar în vederea facilitării accesului la parcările amenajate pe fostele spaţii verzi de la parterul blocurilor. „Nu putem mulţumi pe toată lumea. Pe bulevardul «Corneliu Coposu» au fost ridicate trotuarele, aşa cum sunt standardele de la Poliţie, şi au fost foarte multe nemulţumiri, că nu se mai poate urca cu maşinile. Acest lucru se va întâmpla şi pe «Gavril Tudoraş», unde, înălţându-se trotuarele, nu vor mai putea urca decât jeep-urile, însă, bineînţeles, cu amenzile de rigoare”, a subliniat Lucian Harşovschi, angajându-se că va merge la faţa locului pentru a lămuri situaţia. Cele susţinute de responsabilul Primăriei nu se confirmă, iar pe fondul crizei de locuri de parcare noile borduri înclinate sunt montate chiar şi acolo unde nu este necesară asigurarea accesului în unităţi comerciale, unităţi de servicii sau curţi de locuinţe particulare.
Chestionaţi asupra acestei stări de fapt, locuitorii cartierului s-au plâns de disconfortul în faţa căruia sunt puşi atunci când se văd forţaţi să se strecoare pe intervalul îngust rămas între maşini şi delimitările de protecţie a spaţiilor verzi, precum şi pe lângă gardurile vii, pe care le şterg cu hainele.
Părinţii se tem pentru viaţa copiilor
Locuitorii cartierului sunt nemulţumiţi că trebuie să ocolească zona atunci când ies la plimbare cu bebeluşi în cărucior. Însă, mai presus de toate, părinţii sunt îngrijoraţi că viaţa copiilor lor este pusă în pericol de şoferii care „nu au nici măcar bunul simţ de a parca jumătate pe trotuar, jumătate pe stradă, neferindu-se să ocupe cu bolizii lor întreg trotuarul”. De semnalat este şi aceea că nu se ţine cont nici de legislaţia rutieră, care prevede că, în scopul asigurării vizibilităţii şi prevenirii unor evenimente nedorite, staţionarea autovehiculelor în preajma şcolilor este interzisă. Primarul a susţinut că problemele semnalate sunt întemeiate „în principiu” şi că adevărul este undeva la mijloc. „Sunt multe discuţii cu aceste borduri teşite, care sunt prevăzute acolo unde este activitate comercială sau pentru acces în şcoli. Avem zeci de oameni la audienţă, unii care vor acces în curte, iar alţii în magazine. Noi vrem să facem modernizare, să aducem confort oamenilor, însă dacă le punem bordură înaltă de 30 de centimetri, nu se poate intra în curte şi nu am rezolvat nimic”, a reliefat primarul Ion Lungu.
Lidia DIACONU
„Trebuie să fim elastici în gândire, noi ca Primărie, iar oamenii să dea dovadă de toleranţă, atunci când trăiesc într-un condominiu” – primarul Ion Lungu
Citeşte şi ANUNTURI DIN ZIARUL EVENIMENTUL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau