Romanul se bate pentru teren între Leţcani şi Iaşi
Dimensiune font:
Oficialii municipiului din judeţul Neamţ au descoperit un teren de 35 de hectare ce a aparţinut prinţului Constantin Cantacuzino Paşcanu * comunitatea este moştenitor de drept al prinţului în baza unui testament din 1927
Municipiul Roman a făcut încă un pas în ceea ce priveşte revendicarea averii lăsată moştenire de prinţul Constantin Cantacuzino Paşcanu. Juriştii Primăriei au descoperit o parcelă valoroasă, aproape de Iaşi şi vor începe demersuri pentru intrarea în posesie. „A fost făcută o verificare în arhivele de la Iaşi, cu privire la averea prinţului Cantacuzino, de unde sperăm să mai primim anumite terenuri. S-a descoperit încă o suprafaţă undeva între Podul Iloaiei şi Iaşi, mai exact chiar între Leţcani şi Iaşi, cu ieşire la stradă. Ar fi în jur de 30-35 de hectare, ceea ce ar însemna o zestre foarte importantă pentru municipiul Roman“, a spus primarul Laurenţiu Leoreanu. Edilul a vizitat şi pădurea pe care oraşul o deţine în judeţul Bacău. „Am mers şi am vizitat pădurea noastră de la Buhuşi, unde avem un trup de două hectare şi ceva, celălalt având 25 de hectare, către judeţul Neamţ, în zona Români - Moldoveni. Este o pădure bunişoară, preponderent de salcâm“, a mai precizat primarul.
Avere lăsată comunităţii
Conform documentelor deţinute de un avocat, municipiul Roman ar fi moştenitor al prinţului Constantin Cantacuzino Paşcanu, care, pe 15 martie 1927, în baza unui testament olograf, a lăsat întreaga avere comunităţii. Acum nouă ani, avocatul Stanciu a predat Primăriei copii după actele de proprietate ale conacului de la Costişa, unde familia Cantacuzino a avut şi 480 hectare de pământ. O altă proprietate asupra căreia există documente este cea de la Dumeşti, Iaşi, unde au fost revendicate 430 de ha de teren, şi la Erbiceni, pentru 75 de hectare de pădure. Stanciu a mai făcut referire şi la conturi bancare în Franţa şi Elveţia sau bijuterii confiscate de BNR. În Roman, prinţul a mai deţinut un imobil pe strada Lahovari (astăzi Libertăţii), confiscat şi demolat, pe terenul respectiv fiind acum Casa de Cultură.
Emilia SAVIN
În prezent, se fac demersuri pe cale civilă pentru obţinerea proprietăţilor ce au aparţinut prinţului, cei implicaţi apreciind că valoarea averii este de ordinul milioanelor de euro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau