Salvarea Transagropolis, negociată ca la piaţă
Dimensiune font:
Agricultorii locali fug de preţurile cerute pe chiriile spaţiilor de la Transagropolis * consilierii judeţeni s-au întrunit în şedinţă extraordinară pentru a tăia preţurile la jumătate, însă nici acest procedeu nu este aşteptat să producă salvarea investiţiei şi a penalităţii de 2,7 milioane euro pe care judeţul riscă să o returneze la finele acestui an * aleşii judeţeni au negociat propuneri de preţuri ca la piaţă, începând chiar şi de la 50 de bani pe metrul pătrat, iar conducerea Consiliului Judeţean Iaşi aruncă vina acum pe firma care a conceput studiul de piaţă
Posibilul eşec al investiţiei de la Parcul Transagropolis Leţcani a stârnit discuţii aprinse în Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi. În cadrul şedinţei extraordinare de sâmbătă, aleşii judeţeni au venit cu mai multe propuneri, după două licitaţii soldate cu eşec. Conducerea CJ Iaşi a ajuns la concluzia că preţul de 5 euro/mp/lună este prea mare pentru producătorii locali şi trag acum la răspundere firma care a făcut studiul de piaţă, respectiv SC Spes Consulting SRL, în condiţiile în care chirii asemănătoare pentru spaţii şi birouri pot fi găsite chiar în oraş. Astfel, pe ordinea de zi a şedinţei a apărut un proiect de hotărâre pentru reducerea la jumătate a preţurilor solicitate, adică 2,5 euro, însă o parte dintre consilieri au tras un semnal de alarmă că nici în aceste condiţii nu ar exista destui agricultori interesaţi de spaţiile Transagropolis.
Preţuri scăzute la jumătate
Drept urmare, unii dintre aleşi au venit cu propuneri de chirie începând chiar şi cu 50 de cenţi, în timp ce alţii au solicitat reducerea până la un euro, numai să închirieze cel puţin 10% din clădire şi să scape judeţul de o împovărare de 2,7 milioane euro. Doar că legea nu permite decât o scădere treptată a preţului până la jumătate, până la o nouă licitaţie, au clarificat reprezentanţii biroului juridic al CJ Iaşi. „Am vorbit cu mai mulţi posibili beneficiari şi toţi au spus că e foarte scumpă chiria. A fost o firmă de consultanţă în lunile martie – aprilie care a dus tarifele respective la sume extrem de mari, adică 5-6 euro chirie la birouri în camp, la Leţcani. În august am sesizat această problemă şi am cerut să reanalizăm situaţia şi iată, acum după două licitaţii, nu a venit nimeni. Preţul de chirie pentru depozitarea produsului e mai mare decât valoarea cu care este vândut pe piaţă, iar producătorii au spus că îşi doresc, dar la preţuri de chirie mai mici. Vom mai avea luna aceasta două licitaţii. A venit un potenţial producător de cătină şi a spus că vrea un spaţiu pe trei luni, pentru că nu-şi permite pe un an de zile. A fost o eroare fantastică la acest proiect şi nimeni, de doi ani, nu a dorit să se aplece peste această problemă”, a declarat şeful CJ Iaşi, Maricel Popa.
Doi ofertanţi respinşi la ultima licitaţie
Licitaţia organizată de CJ Iaşi pentru închirierea spaţiilor de la Transagropolis, la finele săptămânii trecute a înregistrat un nou eşec. În total s-au prezentat patru orfertanţi, dintre care doi au fost respinşi pentru că nu aveau documentaţia completă. „Preţul de chirie pentru depozitarea produsului e mai mare decât valoarea cu care este vândut pe piaţă. Producătorii au spus că îşi doresc, dar la preţuri de chirie mai mici. Vom mai avea luna aceasta două licitaţii Ar fi un dezastru să dăm aceşti bani înapoi, cu care am putea moderniza 20 kilometri de drum judeţean”, a completat Maricel Popa. Din cei patru participanţi la ultima licitaţie, au fost respinse ofertele depuse de Ţac Ţac SRL şi SC Agricola Budăi SRL, pentru neprezentarea documentelor obligatorii care trebuiau depuse odată cu cererea de înscriere la licitaţie.
Preţuri aflate prin telefon
Iată cum explică însă această situaţie consultantul de piaţă, Spes Consulting SRL, firma care a făcut studiul preţului pentru birourile şi spaţiile de depozitare la Transagropolis: „S-a făcut o cercetare cu sursele de informaţii credibile şi reale cu privire la structurile similare ce funcţionează în aria de impact. Au fost identificate şi analizate doar cele care au în oferta lor elemente similare sau doar componente parţiale. Pe baza informaţiilor obţinute cu privire la alţi deţinători de infrastructuri similare sau cu componente similare s-a trecut la identificarea preţurilor practicate de aceştia. Acolo unde au existat informaţii publice, acestea au fost filtrate şi preluate, iar acolo unde nu au existat informaţii s-au contactat deţinătorii şi s-a aflat preţul practicat”. În cadrul analizei, societatea menţionează că, din cauza timpului scurt avut la dispoziţie, o parte dintre preţurile practicate de entităţi similare au fost aflate... telefonic.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau