Şantierul Spitalului Municipal s-ar putea redeschide
Dimensiune font:
Unitatea medicală ar putea fi din nou publică după ce timp de un an şi jumătate accesul a fost interzis * demarată în anul 2007, construcţia spitalului este încă în stadiul de remediere a deficienţelor apărute la lucrările neconservate * vinovat este constructorul care a abandonat şantierul intrând în insolvenţă
Spitalul Municipal Bacău se „zbate” între deconturi ilegale, scoase la iveală de Camera de Conturi, insolvenţe extrem de convenabile şi o expertiză care durează de aproximativ un an de zile, dacă ţinem cont de declaraţiile reprezentanţilor autorităţilor locale. Obiectivul de investiţii folosit ca „vârf de lance” în campaniile electorale din 2008 şi 2012, şi a cărui termen iniţial de finalizare a fost 10 noiembrie 2011, nu este nici la acest moment finalizat, dar ar putea redeveni public- timp de peste un an şi jumătate accesul fiind interzis pe acest şantier.
Citeşte şi Bacăul pierde 23,7 milioane de lei
Plăţi ilegale, insolvenţe şi jocuri electorale
La aproximativ 4 ani de la data la care trebuia finalizată execuţia, conform termenelor prevăzute în contractul iniţial, Spitalul Municipal Bacău este în stadiu de şantier şi deteriorare. Departe de a face obiectul scenariului unei telenovele, Spitalul Municipal Bacău şi-a câştigat însă acest „drept” după ani de zile în care a fost folosit ca „armă” electorală. Scena politică a fost dublată căci constructorul, o parte dintre firmele consorţiului care a câştigat licitaţie de execuţie, şi-a făcut ieşirea din „scena” lucrărilor printr-o convenabilă insolvenţă.
Totul s-a întâmplat după ce rapoartele Camerei de Conturi Bacău au scos la iveală plăţile ilegale de care a beneficiat constructorul. Conform rapoartelor Camerei de Conturi Bacău, contractul „Construire Spital Municipal Bacău” a fost marcat de decontarea unor materiale şi plăţi necuvenite de peste 280.000 lei. „Plata suplimentară efectuată eronat către SC ICCO Grup SRL Braşov se ridică la 284.073 lei”, iar „pentru acest proiect s-a achitat necuvenit partenerului german, pentru facturile întocmite, TVA aferent în procent de 19 la suta (procent TVA pentru Germania). Conform prevederilor legale, UAT (unitatea administrativ-teritorială – n.r.) Bacău avea obligaţia de a se înregistra în scopuri de TVA în România, neavând obligaţia să achite TVA partenerului extern. Valoarea TVA achitata necuvenit de UAT Bacău în 2011, partenerului german şi, implicit, statului german a fost estimată la suma de 274.816 lei”, se arată în raportul Camerei de Conturi Bacău.
Acces interzis pe şantierul Spitalului Municipal
De circa un an, reprezentanţii autorităţilor locale, în speţă viceprimarii Bacăului, au declarat că este în derulare o expertiză, fiind contrazişi în prima parte a anului de oponenţii politici care au susţinut că expertiza nu ar fi fost nici măcar nu a fost începută.
În tot acest timp, accesul pe şantier a fost interzis presei şi aleşilor locali, unitatea fiind subiectul constant al campaniilor de imagine pentru câştigarea de capital electoral.
Conform ultimelor declaraţii ale autorităţilor locale băcăuane, expertiza s-ar fi finalizat, iar rezultatul ei ar indica necesitatea refacerii unor lucrări de către constructor, pe cheltuiala sa. Lucrările neefectuate ar urma să fie scoase la licitaţie după finalizarea reparaţiilor, respectiv după jumătatea lunii decembrie, cel mai probabil la începutul anului 2016. Nu puţine au fost cazurile în care procedurile de licitaţie, plus contestaţiile aferente, au întârziat cu până la doi ani de zile execuţia unor obiective de investiţii din judeţul Bacău. Banii nu sunt o problemă. „Spitalul Municipal Bacău are finanţarea necesară”, a declarat viceprimarul Vasile Tescaru.
Sonia PAVELESCU
Candidatul PNL la Primăria Bacău, senatorul Dragoş Luchian, a declarat că toate cele 20%, din totalul lucrărilor care nu au fost efectuate, vor fi scoase la licitaţie la începutul anului 2016.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau