Sărbători în beznă
Dimensiune font:
Ieşenii continuă să reclame faptul că iluminatul public rămâne o problemă în multe zone. La blocurile din Metalurgie, spre exemplu, sunt patru ani de când cetăţenii aşteaptă montarea unor becuri. În cartiere, disfuncţionalităţile sunt de ordinul lunilor. Edilii explică că ritmul este mai mare la defecte decât la repararea lor. La rândul lor, cei de la E.ON spun că ceasurile programate să declanşeze aprinderea/stingerea iluminatului stradal o iau razna, motiv pentru care programul stabilit de primărie nu se mai respectă
Iluminatul public continuă să rămână o problemă arzătoare în Iaşi. O demonstrează sesizările venite din partea cetăţenilor, unii dintre aceştia susţinând că disfuncţionalităţile pe care le semnalează autorităţilor locale datează chiar şi de ani buni, exprimându-şi, totodată, uimirea că nimeni nu ia vreo măsură. „Blocurile sociale din Metalurgie au fost date în folosinţă în iunie 2010, fapt pentru care nu s-au terminat toate lucrările. Noi, locatarii acestor imobile, am dori să ştim când va sosi ziua când vom avea iluminat public pe această stradă. Daca nici după patru nu s-a montat un bec nou, ne întrebăm câţi ani trebuie sa mai treacă până se poate rezolva problema. Am fost personal în audienţă în octombrie 2010 şi ni s-a promis că se rezolvă, dar nici până în momentul de faţă nu se vede nicio schimbare”, spune Florin Chiran, locatar din zonă.
Economii forţate
În cartiere, aceeaşi problemă. „Doresc să fac o sesizare în legătură cu iluminatul public stradal care nu funcţionează de cel puţin o lună pe Str. Islaz. Aştept măsurile necesare pentru remedierea acestei situaţii, astfel încât măcar de sărbători să avem şi noi iluminat public”, spune un locuitor din zona Bucium. Alţi cetăţeni au ajuns să creadă că iluminatul festiv din centrul oraşului este posibil datorită... economiilor pe care municipalitatea le face în cartiere. „În cartierul CUG, iluminatul stradal lipseşte cu desăvârşire, aceasta întrucât, probabil, aţi decis să faceţi economii pe seama ieşenilor de la periferie”, crede un alt cetăţean. O problemă asemănătoare a fost semnalată şi în cartierul Alexandru cel Bun, unde tronsonul rutier cuprins între piaţă şi Podul Cerna, precum şi părculeţul din imediata apropiere a pieţei agroalimentare, sunt lăsate în beznă de luni de zile. „Este o zonă intens circulată, unde, odată cu lăsarea serii, nu vezi un bec”, ne spune un locuitor din cartierul Alexandru cel Bun.
Mai multe defecţiuni decât reparaţii
Problemele semnalate de cetăţeni sunt pasate de la o autoritate la alta, din acest motiv apărând mari decalaje între momentul semnalării vreunei defecţiuni şi până la remedierea ei. „Noi luăm legătura cu cei care se ocupă de iluminatul public, dar există o segregare între oamenii cu care noi colaborăm, care sunt oameni din Iaşi şi pentru ieşeni, şi cei care plătesc munca şi sunt mai puţin deschişi la probleme ieşenilor. Au promis că remediază această situaţie, dar, din păcate, nu văd un recul, adică numărul de defecte în reţea să scadă, ci dimpotrivă, ele cresc, asta însemnând că ritmul este mai mare la defecte decât la repararea lor”, spunea recent viceprimarul Mihai Chirica.
Ceasul rău!
La rândul lor, reprezentanţii E.ON afirmă că, uneori, apar disfuncţionalităţi la reglajul ceasului de comanda pentru aprindere şi stingere automată a iluminatului public. Cu alte cuvinte, dacă ceasurile celor de la E.ON, programate să declanşeze aprinderea/stingerea iluminatului stradal o iau razna, atunci programul stabilit de primărie nu se mai respectă. „De aici apar şi problemele despre care vorbesc cetăţenii. Orice problemă referitoare la aprinderea cu întârziere a becurilor sau la cartiere rămase în beznă nu trebuie decât anunţată pentru ca echipele E.ON să le poată rezolva”, spun reprezentanţii companie. Dan CONSTANTINESCU
* * *
Unii au perdele cu mii de beculeţe, alţii stau în întuneric
Ieşenii mai susţin că nu li se pare normal să găsească decoraţiuni de sezon doar în centrul urbei. „Am vrea şi noi ca până de sărbători să fie înlocuite. Măcar iluminatul public să fie funcţional, că de beculeţe colorate nu cred că o să avem parte nici anul ăsta”, afirmă un ieşean pe o reţea de socializare. „Făcând abstracţie de centru şi câteva străzi principale, restul oraşului nu are nici măcar o luminiţă”, spune un altul. „Până pe 15 decembrie au fost finalizate ornamentele în tot oraşul: Alexandru cel Bun, Dacia, Păcurari, Tătăraşi, Nicolina etc. Este important de ştiut faptul că ţinem cont şi de consum. De asemenea, există echipe care au sarcina de a remedia defecţiunile care apar”, răspunde viceprimarul Mihai Chirica.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau