Şase nemţeni în Top 500 miliardari
Dimensiune font:
Clasamentul a fost întocmit recent de revista Forbes * în listă se regăsesc nume cunoscute şi în ediţiile anterioare * cele mai multe afaceri au fost înfiinţate în anii '90 * domeniile de activitate variază de la agricultură, la vopsele şi lacuri, până la case de amanet şi închirieri de maşini
Ştefan Vuza, Dan Ostahie, familia Kober şi Culiţă Tărâţă sunt nume prezente constant în topul miliardarilor din România. Anul acesta li s-au alăturat alte nume din mediul de afaceri, oameni care fie au plecat din Neamţ punând bazele unor companii profitabile în capitală, fie îşi controlează din Piatra Neamţ, afacerile. Este vorba despre fraţii Dan şi Marius Ştefan şi Paul Robert Diaconu, care au reuşit să se claseze în Topul milionarilor în euro cu afaceri în servicii de închiriere a maşinilor, activităţi de creditare şi schimb valutar.
Ştefan Vuza, pe locul 28
Cel mai înstărit om de afaceri care provine din Piatra Neamţ este Ştefan Vuza. Potrivit Forbes, el are o avere estimată la 100 milioane de euro şi ocupă locul 28 în Top 500 miliardari ai ţării. El a obţinut averea din activităţi desfăşurate în industria uşoară, chimică, construcţii, maşini şi celuloză. Compania Chimcomplex Borzeşti, aflată în portofoliul lui Ştefan Vuza, a avut, în 2013, o cifră de afaceri în valoare de 40 milioane de euro, iar profitul net a crescut la 1,45 milioane de euro. Ştefan Vuza a pus, în 1993, bazele Grupului Serviciile Comerciale Române (SCR), cu sediul în Piatra Neamţ, ce a avut un capital social iniţial de 100.000 de lei. După doar cinci ani de la înfiinţare, SCR avea deja un capital de 300 milioane de lei şi o cifră de afaceri de peste 1 miliard de lei.
Dan Ostahie -- avere de 45 milioane de euro
Patronul celebrului lanţ de magazine Altex, Dan Ostahie, are o avere estimată la 45 milioane de euro, sumă cu care ocupă locul 80 în Topul celor 500 de miliardari ai României. El a început afacerile în anul 1991, imediat după absolvire facultăţii, prin importul de televizoare second-hand din Elveţia. Ulterior, omul de afaceri şi-a deschis primul magazin doar pentru electrocasnice. De acolo şi până la dezvoltarea Altex nu a mai fost decât un pas, mai ales că românii prinseseră gustul electrocasnicelor performante. În 2013, Altex a înregistrat o cifră de afaceri de 259 milioane de euro, cu 5 milioane de euro mai mult comparativ cu anul precedent, potrivit Forbes.
Bani din vopseluri şi centrale termice
Familia Kober, care a pus pe societatea cu acelaşi nume, nu a lipsit, în ultimii ani, din Topul miliardarilor. În 2014, potrivit Forbes, ocupă locul 88 în Topul celor 500 de miliardari ai ţării, cu o avere estimată la 35 milioane de euro realizată din producţia de vopseluri şi centrale termice.
Aurel Kober a început bussinesul cu un laborator de cercetare unde se fabricau vopseluri după reţete proprii. Acum însă controlează cel mai mare producător românesc de lacuri şi vopseluri. Deţine două fabrici, una la Turtureşti (Girov), iar cealaltă pe platforma de la Săvineşti, dar şi fabrica de centrale termice produse sub brandul Motan.
De la 100 de oi, la 15 milioane de euro
Şi actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă, este o prezenţă constantă în Top 500 miliardari ai României. Potrivit Forbes, el ocupă în acest an locul 232, cu o avere estimată la 15 milioane de euro obţinută din agricultură. Familia Tărâţă a intrat în afaceri în agricultură începând cu câteva hectare de teren agricol şi 100 de oi. Apoi şi-a dezvoltat activitatea, adăugând o fermă de animale, un sector de abatorizare şi de prelucrare a laptelui şi cărnii. De altfel, compania a fost gândită tot timpul ca o afacere de familie. Chiar şi numele grupului de firme TCE 3 Brazi indică acest lucru. El este format din iniţialele celor doi soţi, iar cei trei brazi sunt copiii cuplului Culiţă şi Elvira Tărâţă.
Noii miliardari pietreni
În topul revistei se regăsesc, în acest an, şi două nume noi. Este vorba despre Paul Robert Diaconu, cu o avere estimată la 8 milioane de euro obţinută din activităţi de creditare şi schimb valutar, omul de afaceri fiind clasat pe locul 346. Potrivit Forbes, el controlează RocriTrade, una dintre cele mai mari case de amanet din România. Compania a fost înfiinţată în anul 1997, pe când Diaconu avea doar 22 de ani.
În clasament apar şi Dan şi Marius Ştefan, pe locul 415, cu o avere estimată la 6 milioane de euro, adunată din servicii de închiriere a maşinilor. Cei doi fraţi sunt fondatorii companiei Autonom Rent a Car. După ce au avut succes în Piatra Neamţ cu această activitate, ei au extins-o la nivel naţional, iar acum deţin 37 de centre în 24 de oraşe. În 2013, compania a avut o cifră de afaceri de 11 milioane de euro.
Emilia SAVIN
În Moldova, cei mai puternici oameni de afaceri sunt fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl care controlează compania Dedeman şi au o avere estimată la 420 milioane de euro. Potrivit Forbes, averea totală a miliardarilor din Moldova se ridică la 1,8 miliarde de euro, în scădere cu 198 milioane de euro comparativ cu anul trecut
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau