Scandal de la groapa de gunoi din Bacău
Dimensiune font:
Băcăuanii care locuiesc în zona de sud, unde este amenajată groapa de gunoi a municipiului, sunt obligaţi să suporte zilnic mirosuri pestilenţiale * preşedintele Consiliului Judeţean Bacău spune că autorităţile locale sunt vinovate şi că noul operator nu va prelua bomba ecologică * de partea cealaltă, Consiliul Local alocă fără comentarii bani pentru remedierea, măcar în parte, a problemei
Băcăuanii din zona de sud a municipiului rezistă cu greu duhorii de crematoriu de la groapa de gunoi a municipiului. Pe aleşii locali şi judeţeni, care nu locuiesc la periferia de sud, unde nu este construit niciun cartier rezidenţial, nu i-a deranjat deloc mirosul de hoit. Gunoiul din municipiul Bacău le-a „mirosit” doar la apropierea iminentă a preluării rampei, denumită celula I de deşeuri, de către un nou operator, de la 1 ianuarie 2016.
„Afacerea” gunoiul în municipiul Bacău a fost pusă în discuţie publică de către preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Dragoş Benea, nu din grija pentru cetăţeni, ci pentru că „Vor fi probleme”. „Mergeţi la celula I, vedeţi ce-i acolo. E bătaie de joc! E dezastru! Nu se face colectare, transport, nu se face epurare. Să aveţi puterea olfactivă să mergeţi până acolo! Celula II este finalizată, aşteaptă să fie preluată. Dar există o problemă şi atrag atenţia şi Consiliului Local şi Gărzii de Mediu care, după părerea mea, cam doarme în papuci, că tot ce se întâmplă la celula I nu este deloc în regulă. Vom avea probleme în momentul în care se va face transferul de la celula I la celula II. Vor trebui predate nişte instalaţii, de exemplu, sistemul de captare a levigatului şi acolo nimic nu s-a realizat conform angajamentelor asumate în ceea ce priveşte protecţia mediului“, a atras atenţia Dragoş Benea, preşedintele CJ.
Gunoi şi cu iz penal
Acesta nu a ezitat să atragă atenţia că „problema gunoiul” are şi iz penal, nu doar pestilenţial, pentru că ar fi fost încălcate nu doar clauzele contractului de finanţare european pentru execuţia celulei I, ci şi legea. Mai precis, Consiliul Local ar fi prelungit printr-un act adiţional, pentru 20 de ani, un contract de colectare, transport şi depozitare deşeuri, încheiat printr-o licitaţie în anul 2005. „Nu cred că se poate, cel puţin legal, merge pe un act adiţional de 20 de ani, la un contract încheiat pe o licitaţie din 2005. Deci, un act adiţional care prelungeşte contractul pe 20 ani, 2005-2025. Am rămas stupefiat când am aflat. Legea îţi permite să prelungeşti un contract pe o lună, două, maximum un an, şi asta doar în condiţii extreme, foarte bine justificate cu documente”, a declarat Dragoş Benea. De cealaltă parte, Consiliul Local a tratat cu indiferenţă problema legală ridicată de preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, aprobând sec alocarea a 124.000 de lei pentru modernizarea staţiei de tratare a levigatului de la groapa de gunoi. Şeful Gărzii de Mediu, Tiberiu Ciobanu, nu a dat nicio declaraţie pe acest subiect.
Citeşte şi: Tragedii în Moldova produse de flăcări
Sonia PAVELESCU
„Întreaga cantitate de levigat va trebui epurată. Epurarea e prinsă în taxa de salubritate, dar nu se face. De altfel, nici colectarea nu se face aşa cum trebuie, ci la grămadă! Noul operator nu va epura mizeria care este acolo!” - Dragoş Benea, preşedintele CJ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau