Scandal monstru de la gunoiul aruncat la marginea Iaşului EXCLUSIV
Dimensiune font:
Locuitorii din apropierea municipiului Iaşi sunt constrânşi cu amenzi şi ameninţaţi cu poliţia dacă nu semnează contractele individuale cu Salubris SA sau nu plătesc taxa de salubritate * primarul susţine că este acoperit de lege şi va demara controale, începând cu luna februarie, la toţi cei care au refuzat semnarea contractelor * tarifele sunt mai mari decât cele aplicate de fosta firmă, spun consumatorii * o altă problemă este lipsa pubelelor, acestea fiind retrase de societatea care s-a ocupat de colectarea deşeurilor până anul trecut * dacă vor să aibă pubele, cetăţenii trebuie să le cumpere
În comuna Valea Lupului, locuitorii sunt ameninţaţi cu poliţia şi cu amenzi usturătoare în cazul în care refuză semnarea contractelor individuale de salubrizare cu Salubris SA Iaşi ori nu plătesc taxa de salubritate. Administraţia locală a rămas fără operator şi cu deşeurile nepreluate încă din luna noiembrie a anului trecut, când societatea Predemet SA Podul Iloaiei şi-a anunţat retragerea serviciilor ca urmare a blocării conturilor şi situaţiei financiare precare. Atunci, Primăria Valea Lupului a solicitat oferta Salubris SA, societatea comunicând un tarif de 72 lei/mc pentru colectare, transport şi depozitarea deşeurilor menajere. Primarul comunei Valea Lupului, Dumitru Mihăiluc, a anunţat ieri că, începând cu 19 ianuarie, toate persoanele fizice, juridice şi asociaţiile din comună trebuie să încheie contractul de salubrizare a deşeurilor menajere, până la finele acestei luni.
„Începând cu data de 16 ianuarie, la persoanele fizice, persoanele juridice şi asociaţiile din comuna Valea Lupului care nu deţin contract de salubrizare nu li se vor mai ridica deşeurile menajere. Conform Legii nr. 101/2006, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei – 1.000 lei, refuzul utilizatorului de a încheia contract de prestări servicii cu operatorul de salubrizare licenţiat în aria de delegare respectivă. Primăria va proceda la implementarea prevederilor Legii nr. 99/2014 privind încheierea de contracte de salubritate cu toate persoanele fizice, persoanele juridice şi asociaţiile din comuna Valea Lupului care nu deţin contract de salubritate a deşeurilor menajere, prin intermediul Poliţiei Locale, a Gărzii de Mediu”, a anunţat ieri primarul comunei Valea Lupului.
Controale, de luna viitoare
Administraţia locală din Valea Lupului a anunţat că, începând de luna viitoare, vor fi efectuate controale amănunţite la cetăţenii din comună. „Termenul limită de încheiere a contractelor cu Salubris SA este 31 ianuarie. Începând cu data de 1 februarie se vor efectua controale operative şi se vor aplica amenzi celor care nu deţin contracte cu Salubris SA”, a mai completat edilul. Tarifele anunţate de primărie încep de la 7 lei/lună pentru o persoană fizică la bloc, 12 lei pentru o persoană fizică în gospodărie şi pot ajunge până la 37 lei pe lună pentru mai mult de patru persoane la gospodărie, pe lună. O parte dintre locuitorii comunei nu au îmbrăţişat soluţia primăriei de a-i amenda pe cei care nu au contracte de salubrizare şi solicită soluţii alternative. „Eu am încheiat contract, dar v-aţi gândit cum vor plăti cei care nu au un loc de muncă? Din ce vor plăti? Cum puteţi să spuneţi că se dă amendă celor care nu încheie contract? Ne obligaţi sau ce să înţeleg? Sunt destui nevoiaşi în comuna noastră, poate nu au ce mânca, nu au cu ce se încălzi şi multe alte nevoi. Nu este o soluţie amenda”, este unul din mesajele pe care locuitorii comunei i le-au transmis ieri primarului.
Primăria dă pubelele trimise de CJ, printr-un proiect european
Nu doar ameninţările cu sancţiuni îi frământă pe locuitorii din Valea Lupului, ci şi criza pubelelor, în contextul în care fosta firmă, Predemet SA intenţionează fie să retragă pubelele, fie să le vândă direct cetăţenilor, cu 35 lei bucata. „Ne obligaţi să facem contract cu o firmă mai scumpă, care nu oferă nici măcar pubele de gunoi. O să scoată lumea gunoiul în drum, o să împrăştie câinii mizeria peste tot şi o să se transforme comună noastră într o adevărată mizerie”, spune un alt locuitor din comună. În replică, edilul a menţionat că nicio altă societate nu s-a interesat de colectarea gunoiului, iar singura soluţie pentru această problemă este ca cetăţenii să cumpere pubelele de la Predemet, iar cei care au încheiat deja contracte cu Salubris, vor primi în custodie pubelele date de Consiliul Judeţean Iaşi, prin Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor.
* * *
„Oamenii sunt liberi să opteze fie pentru încheierea contractelor de salubritate, fie pentru plata taxei către primărie. Cu orice formă de ameninţare sau abuziv privitor la această speţă nu am fost sesizaţi, dar dacă există aşa ceva, îi sfătuiesc pe cei afectaţi să ne informeze, urmând să facem verificările necesare” - prefectul Marian Grigoraş
Sistemul care ar trebui să scoată judeţul din mizerie, funcţional abia din vară
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau