Scenariu pesimist pentru desemnarea operatorul unic de deşeuri
Dimensiune font:
Licitaţia pentru operatorul unic de salubritate va avea loc la începutul anului 2018, estimează reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi * faza a II-a a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, generată de nefinalizarea la timp a lucrărilor, ar trebui să fie gata în toamna anului viitor * pubelele achiziţionate acoperă doar un sfert din populaţia rurală
Cele mai optimiste estimări ale Consiliului Judeţean Iaşi arată că, licitaţia pentru desemnarea operatorului unic de salubritate la nivelul judeţului în programul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor ar putea avea loc la începutul anului 2018. Informaţiile despre stadiul acestui proiect se limitează, anul acesta, doar la organizarea licitaţiilor de alimentare cu energie electrică a depozitului de deşeuri Tomeşti şi închiderea depozitului de deşeuri neconform de la Hârlău, proceduri aflate în derulare şi care vor dura câteva luni până la finalizare. Numai pentru achiziţia directă a serviciilor de elaborare a studiului de evaluare a impactului asupra mediului în ceea ce priveşte închiderea depozitului neconform din Hârlău, CJ Iaşi a organizat patru licitaţii în lunile martie şi aprilie, ca urmare a faptului că nu a fost depusă nicio ofertă. Pentru acest obiectiv, CJ Iaşi şi-a luat angajamentul recepţiei lucrărilor până în luna octombrie 2017. Deşi infrastructura proiectului este finalizată în proporţie de peste 90%, aşa cum arată ultimele documente publicate de CJ Iaşi, procedurile birocratice şi contestaţiile au decalat finalizarea proiectului cu cel puţin doi ani, în condiţiile în care SMID trebuia să fie funcţional la 31 decembrie 2015.
Faza a II-a a proiectului, gata în octombrie 2018
Anul acesta, în prima şedinţă ordinară a plenului CJ Iaşi din luna ianuarie, a fost aprobat proiectul de hotărâre privind fazarea proiectului de deşeuri în judeţul Iaşi şi cheltuielile aferente. Conform proiectului, aceasta înseamnă, defapt, începerea etapei a II-a care presupune reducerea numărului depozitelor neconforme şi creşterea gradului de pregătire pentru reciclarea deşeurilor iar contribuţia locală la cofinanţarea acestei etape se ridică la 6,1 milioane lei, la care se adaugă 614.951 lei cofinanţare pentru cheltuieli eligibile şi 2,5 milioane lei cheltuieli cu acoperirea costurilor eligibile – non funding gap. „Având în vedere că unele contracte de lucrări au avut o perioadă de execuţie peste termenul de eligibilitate al programului de finanţare, respectiv 31 decembrie 2015, CJ Iaşi a transmis cererea de etapizare a proiectului şi listele de cantităţi şi preţurile aferente contractelor de lucrări ce sunt finanţate din două perioade de programare. Valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente etapei a II-a, fără TVA, este de 30,7 milioane lei pentru finanţarea acestor contracte. Termenul de finalizare este luna octombrie 2018, care include şi perioada de notificare a defectelor de 12 luni”, se arată în respectivul proiect de hotărâre.
Pubele achiziţionate acoperă 25% din populaţia rurală
Până la sfârşitul anului trecut, conform raportărilor făcute de CJ Iaşi, s-au făcut recepţiile la Staţia de transfer Ruginoasa, cu o capacitate de procesare de 44.000 tone pe an, Staţia de Transfer Bălţaţi cu o capacitate de 17.000 tone pe an, Staţia de sortare Ruginoasa cu o linie de sortare într-un singur schimb de lucru de 10.000 tone pe an, extinderea Staţiei de sortare existente la Ţuţora, cu o capacitate nouă de sortare de până la 29.000 tone pe an, în două schimburi de lucru. Pentru asigurarea cofinanţării proiectului, între CJ Iaşi şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a fost închiat un acord de finanţare de maxim 5,2 milioane euro. Până la începutul acestui an au fost efectuate trageri în valoare totală de 1,4 milioane euro. Reamintim că, în cadrul programului SMID au fost deja achiziţionate 9700 containere pentru colectarea separată a deşeurilor, 133.000 de pubele şi 31.900 unităţi de compostare individuală. În ceea ce priveşte achiziţia pubelelor pentru mediul rural, acestea acoperă la această dată un sfert din populaţia rurală. Aceste echipamente vor fi puse la dispoziţia operatorilor serviciilor de colectare şi transport precum şi a celor care vor gestiona instalaţiile realizare prin proiect.
Problemele cu deşeurile, ascunse sub preş EXCLUSIV
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau