Scenariul unui seism pe timp de noapte: peste 3.000 de victime
Dimensiune font:
Ultimele două cutremure care au zguduit judeţul Iaşi au fost înregistrate în toiul nopţii, lucru care ar trebui să le dea de gândit autorităţilor locale * conform unei simulări făcute anul acesta de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, numărul victimelor pe timp de noapte în cazul unui cutremur de gradul VIII, adică 8 grade pe scara Mercalli modificată sau 6 grade pe scara Richter, ar fi de 17 ori mai mare decât pe timp de zi
Potrivit unui scenariu construit de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în cursul anului 2016, un seism de gradul VIII pe timp de noapte ar produce 3.400 de victime, din care aproape 900 ar avea nevoie de urgenţe absolute, 1.200 de tratament ambulatoriu, iar restul ar fi uşor răniţi. Aceeaşi simulare arată că, pe timp de zi, numărul victimelor ar fi de puţin peste 200, în cazul unui cutremur de gradul VIII. „Riscul cel mai mare se prezintă în municipiul Iaşi (313.444 locuitori, 42% din populaţia judeţului), unde fenomenul de amplificare a undelor seismice este cauzat de straturile predispuse la lichefiere, existenţa pânzei freatice şi zonele cu nisip aflat sub presiune”, se arată în raportul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi. În judeţul Iaşi sunt luate în evidenţă 48.406 construcţii vulnerabile la seism şi alte 193.626 puţin vulnerabile. În cazul un cutremur cu intensitate VIII, potrivit situaţiei distrugerilor probabile, în judeţul Iaşi se-ar înregistra avarii între 25-35%, distrugeri parţiale de până la 10% şi totale de 3%. Gradul de intensitate VIII produce avarii uşoare la structurile proiectate seismic, avarii considerabile la clădirile obişnuite, prăbuşirea structurilor de rezistenţă defectuos executate, dislocări ale zidăriei de umplutură, căderea coşurilor înalte şi distrugerea aproape completă a monumentelor.
Fără pagube în judeţ
Din fericire, cutremurul de 5,3 grade pe scara Richter din noaptea de 27/28 decembrie nu a produs nicio avarie însemnată la Iaşi. „Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, cutremurul din această noapte nu a provocat pagube în judeţul Iaşi, echipele mobilizate imediat după producerea seismului nefiind nevoite să intervină. De asemenea, nici prin numărul de urgenţă 112 nu au fost sesizate situaţii deosebite, cauzate de cutremur, din partea populaţiei”, a precizat ieri prefectul judeţului Iaşi, Marian Grigoraş.
Cele mai vulnerabile zone
Raportul arată că 65% din populaţia judeţului este expusă celui mai înalt grad seismic specific regiunii. Aceasta este zona C, care cuprinde circa 45% din suprafaţa judeţului, respectiv municipiul Iaşi, precum şi partea de sud-est a judeţului. Potrivit datelor comunicate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, majoritatea clădirilor au fost construite înainte de anul 1977, când nu existau norme de protecţie antiseismică, iar din cauza uzurii produse la clădiri, zonele cele mai expuse efectelor sunt zona centrală a municipiului Iaşi, zona cuprinsă între Podu Roş şi Podul de Piatră (străzile D. Cantemir, N. Iorga, şos. Naţională şi Aleea Decebal), zona cuprinsă între gara Nicolina, bd. Primăverii, Splai Bahlui şi campusul universitar T. Vladimirescu, cartierul Tătăraşi (zona delimitată de strada V. Lupu şi strada Ciurchi), cartierul Copou (zona delimitată de strada M. Costăchescu, bd. Carol, strada Codrescu), zona centrală a municipiului Paşcani, cuprinsă între Primăria municipiului şi Spitalul Municipal, zona centrală a oraşului Târgu Frumos, cuprinsă între Primăria oraşului şi Staţia Târgu Frumos a Serviciului de Ambulanţă, zona centrală a oraşului Hîrlău, cuprinsă între Primăria oraşului şi Spitalul Orăşenesc.
Teroare la doi paşi de Iaşi EXCLUSIV
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau