Schimbarea la Faţă, ziua în care nu ai voie să te cerţi
Dimensiune font:
Chiar dacă e greu de crezut, toamna începe în luna august, aşa spune calendarul popular, iar prima sărbătoare a anotimpului cu frunze ruginii e Schimbarea la Faţă (6 august)
La Obrejenie sau Probojenie, aşa cum este cunoscută în popor sărbătoarea, frunza îşi schimbă culoarea, iarba încetează a mai creşte, apele se răcesc, iar şerpii şi alte tîrîtoare se retrag pentru iernat. Potrivit credinţei populare, dacă şerpii sunt văzuţi după această dată, mai ales de către flăcăi, trebuie omorâţi pentru că altfel se vor transforma în zmei.
Din această zi, omului îi este interzis a se mai scălda în râu, existînd credinţa că apele au fost „spurcate” de cerb. De fapt, calendarul popular stabileşte o perioadă de timp foarte precisă pentru scăldat: de la Sângiorz (23 aprilie) şi până la Schimbarea la Faţă (6 august). Femeile au voie să spele rufe şi lâna oilor în râu doar în acest interval. Tradiţia spune că la Probojenie şi ursul încetează a se mai scălda, aşa după cum obişnuieşte toată vara.
Citeşte şi
Campioni la furat căciula
Sărbătoarea este strictă mai ales cu femeile, care nu trebuie să spele rufe şi nici să arunce lături în curtea casei pe 6 august, iar curăţenia generală trebuie să se termine în ajun. Se spune că în gospodăria celei care încalcă totuşi tradiţia şi spală rufe se vor adăposti mii de insecte. Mai mult, fetelor care se spală în această zi pe cap se zice că nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba. Se mai crede că este bine să evităm călătoriile de Schimbarea la Faţă a Domnului, căci s-ar putea să rătăcim drumul spre casă şi să ne mai întoarcem doar odată cu venirea berzelor.
„A probozi” înseamnă a certa şi de aici vine şi numele popular al sărbătorii. Frunzele se supără şi se îngălbenesc pentru că au fost certate de Dumnezeu, cel care a înverzit natura în primăvară. Se spune că în această zi nu este bine să fii certat şi nici să te cerţi pentru că altfel vei petrece întreg anul, până la următoarele Probojenii, într-o gâlceavă. Tradiţia spune că este bine ca sărbătoarea să fie trăită cu intensitate sporită prin rugăciuni pentru sănătatea şi pentru împlinirile familiei, dar și prin pelerinaje la biserici şi la mănăstiri. În popor se crede că oamenii care se roagă în această zi să scape de patimi, cum sunt cele ale beţiei sau tutunului, cu siguranţă se vor vindeca.
Sărbătoarea este însoţită şi de Moşii Schimbării la Faţă, când se dau de pomană fructe, în special struguri. Înainte de a fi împărţiţi, strugurii sunt sfinţiţi la biserică, iar boabele desprinse de pe ciorchini poartă numele de colivă de struguri.
Maura ANGHEL
Una din denumirile populare ale sărbătorii este derivată din cuvântul slav „preobrajenie” (transformare, prefacere sau chiar schimbare) şi aminteşte şi de episodul biblic în care faţa lui Iisus Hristos a strălucit ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina. Aşa se explică şi de ce sărbătoarea creştină este plasată în calendar tocmai într-un moment în care natura îşi schimbă veşmintele. Se spune că în această zi pleacă berzele, ducând rândunele pe spate.
Citeşte şi ANUNŢURI DIN ZIARUL EVENIMENTUL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau