Şcolile din Tăcuta sunt sub semnul ghinionului
Dimensiune font:
* o şcoală dintr-un sat vasluian a fost cuprinsă de flăcări * incendiul a pornit de la instalaţia electrică, veche din 1962 * din fericire, nimeni nu a fost rănit şi toate bunurile au fost salvate de reprezentanţii instituţiei, până la venirea pompierilor
* ghinionul parcă s-a abătut peste şcolile din comună pentru că, în urmă cu câteva luni, altă şcoală, după ce a fost făcută de la zero, dintr-o greşeală a unor muncitori, a suferit pagube serioase
Şcoala din satul Focşeasca (Tăcuta) a fost cuprinsă de flăcări, duminică. Incendiul a izbucnit de la instalaţia electrică care, potrivit directorului unităţii, Lucian Iftene, datează din anul 1962. Din fericire, fiind weekend, nu era niciun copil la şcoală şi nimeni nu a fost rănit. Până la sosirea pompierilor, reprezentanţii şcolii au scos bunurile, salvându-le pe toate. „La 7.50 am fost sesizaţi că a izbucnit un incendiu la Şcoala din Focşeasca. S-au deplasat trei autospeciale, două de stingere şi freza nouă care are şase tone de apă. Au mers doi ofiţeri şi 15 ofiţeri. Incendiul a fost lichidat, însă au ars 20 de metri de planşă de scândură, grinda de lemn şi un perete dintre două săli de clasă s-a degradat. Totul a pornit de la instalaţia electrică, mai exact, de la un corp de iluminat defect”, a declarat Ionel Roşu, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui.
Citeşte şi 43 de familii pentru copiii abandonaţi
La şcoală, în două schimburi
Potrivit directorului Şcolii Gimnaziale „Sfântul Andrei” Tăcuta, instituţie de care aparţine şi Şcoala din Focşeasca, norocul e că acea şcoală are două corpuri şi elevii vor putea să meargă în continuare la cursuri. „Nu a fost nimeni rănit în incendiu însă, din păcate, în imobil nu se mai pot ţine ore. Avem două corpuri şi toţi vor învăţa în corpul care nu a fost afectat. Copiii vor trebui să înveţe în două schimburi, aşa că cei de gimnaziu vor fi mutaţi după- amiază”, ne-a declarat Lucian Iftene, directorul Şcolii Gimnaziale „Sfântul Andrei” din comuna Tăcuta.
Altă şcoală, alt necaz
Nu cu mult timp în urmă, altă şcoală din comună a fost afectată. Est vorba de Şcoala primară din satul Mirceşti, veche de aproape 100 de ani. Ca să nu îi pună în pericol pe elevi, edilul a decis să investească 100.000 de euro într-o nouă unitate de învăţământ. Clădirea a fost ridicată de la zero, la câţiva metri distanţă de cea veche. Recepţia urma să aibă loc la finele lunii august. Totul era gata, moment în care muncitorii au vrut să demoleze fosta şcoală, numai că au făcut o manevră greşită şi au dărâmat un zid peste şcoala abia construită, aceasta având urgent nevoie de reparaţii.
Geamurile termopan au fost sparte, tabla de pe acoperiş a fost îndoită, iar de pe perete s-au desprins bucăţi mari de tencuială. Din fericire, reparaţiile au fost făcute în scurt timp, până la începerea anului şcolar, numai că a fost necesară o altă cheltuială. Ca şi atunci, şi acum e nevoie de fonduri. Rezolvarea situaţiei stă în mâinile Primăriei şi Consiliului Local. Când vor fi bani, se vor face reparaţiile necesare. Până atunci, elevii vor învăţa în două schimburi.
Roxana NĂSTASĂ
„Nu a fost nimeni rănit în incendiu însă, din păcate, în imobil nu se mai pot ţine ore” – Lucian Iftene, directorul Şcolii Gimnaziale „Sfântul Andrei”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau