Se face frig în casele sucevenilor
Dimensiune font:
Din cauza datoriilor, Bioenergy a redus cu o treime cantitatea de agent termic pe care o furnizează sistemului centralizat * măsura îi afectează cel puţin 20.000 de familii
Conducerea firmei Bioenergy a închis unul dintre cele trei cazane ale centralei. În consecinţă, în casele sucevenilor racordate la sistemul centralizat de termoficare va fi mai frig. Măsura anunţată în urmă cu o săptămână a fost pusă în aplicare pentru că Termica are datorii uriaşe către Bioenergy, iar firma privată nu are bani pentru refacerea stocului de biomasă.
Frig în case
Chiar dacă Bionergy a închis unul dintre cele trei cazane ale centralei ieri, la ora 24.00, în cele 20.000 de locuinţe din Suceava racordate la sistemul centralizat de termoficare se va face mai frig duminică, susţin specialiştii în domeniu. Bioenergy a anunţat încă de acum o săptămână că va reduce cu 30% cantitatea de agent termic furnizată în sistemul centralizat. Asta înseamnă că temperatura agentului termic din reţea principală de transport va scădea de la 90 de grade sau 92 de grade la 75 sau 76 de grade. Şi asta pentru că stocul de biomasă al firmei s-a redus considerabil. Conducerea Bioenergy a declarat că blocajul financiar a fost provocat de Termica. Societatea aflată în insolvenţă îi datorează 17,4 milioane de lei. La rândul ei, Termica trebuie să recupereze de la populaţie datorii de peste 14 milioane de lei. Din cauza restantelor gigantice, conducerea Bioenergy ar fi vrut să sisteze căldura, susţin surse neoficiale, dar legea nu-i permite să recurgă la o astfel de măsură în timpul sezonului rece.
Primarul şi prefectul nu răspund la telefoane
Când ameninţările Bioenergy au devenit certitudine, primarul Ion Lungu şi prefectul Florin Sinescu, cei doi reprezentanţi ai administraţiei care au tot încercat să rezolve problema, nu au mai răspuns ieri la telefoane. S-au ferit să mai facă declaraţii pe această temă. La fel şi Vasile Ilie, director al Bioenergy şi totodată consilier judeţean din partea PNL.
Problema datoriilor a fost tratată politic. Prin non-combatul Primăriei, parte a populaţie a înţeles că poate să beneficieze de căldură şi apă caldă fără să-şi achite datoriile la întreţinere. Bomba a explodat însă în urmă cu doi ani, când din cauza dificultăţilor financiare, Termica a intrat în insolvenţă. Primăria şi Consiliul Local s-au grăbit şi au găsit o firmă privată, care a construit o nouă centrală termică după ce specialiştii au ajuns la concluzia că vechea centrală este supradimensionată pentru nevoile oraşului. Investiţia a fost realizată de Adrem Invest, a costat 90 de milioane de euro şi a fost finanţată în mare parte prin credite bancare. Acum, sistemul funcţionează în felul următor: centrala societăţii cu capital privat produce agentul termic şi-l vinde societăţii Consiliului Local, care se ocupă de distribuţia agentului termic. La rându-i, Termica adună banii de la populaţie, însă având propriile probleme financiare nu mai achită decât parte din producţia agentului termic. Aşa s-a ajuns la blocaj.
Oana ŞLEMCO
Problemele privind încălzirea oraşului sunt vechi de cel puţin zece ani. S-au acutizat după ce statul a dat Termica în grija Primăriei Suceava. Principalul acţionar al societăţii de termoficare este Consiliul Local. Indiferent de componenţa acestuia din ultimul deceniu, niciun consilier nu a pus piciorul în prag şi nu a cerut populaţiei să-şi achite datoriile restante către Termica.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
ana
Dec 06, 2014
toate aceste probleme sunt ca rezultat a unei prostii crase facute de consiliile locale( foste si actuale) si primarul lungu, sunt abuzuri in serviciu. faptul ca exista alt oras, ca roman din jud. neamt care are propria hidrocentrala, unde curentul electric produs la un pret mic e folosit in interesul comunitatii, e un alt abuz in serviciu, acoperit si de media prin monitorul de suceava.
ana
Dec 06, 2014
aberatii! sunt date tehnice eronate, date introduse si propagate eronat de catre primarul lungu si sustinute asiduu de monitorul de suceava. abuzul in serviciu este evident, primarul refuzand a aleaga pretul cel mai mic la producerea agentului termic de catre cele doua firme producatoare, termica si bioenergy. refuza sa faca licitatie si sa cumpere la pretul cel mai mic tinand cont de cele doua sezoane, iarna si vara. bioenergy a fost initiata de placinta, fost director la termica si de lungu, crezand ca poate izola partea profitabila de restul. nu ia mers, toate sunt interconditionate, si nu pot functiona decat ca un tot, producere si distributie. termica e foarte rentabila iarna cand produce si energie electrica, iar o parte din profit acopera pierderile de agent termic din reteaua de distributie, aproape 50%. privatul, bioenergy nu va ceda niciodata profitul pentru compensarea pierderilor. lumea nu plateste pentru ca lungu i-a mintit, alegand preturi incorecte, nefacand licitatii cand sunt doi prooducatori, abuz in serviciu in detrimentul sucevenilor, fapta se inscrie in codul penal. colaps total!
Adauga comentariul tau