Se vinde „linia de fabricat hârtie“ de la Letea Bacău
Dimensiune font:
Mai multe bunuri ale fostei fabrici de hârtie Letea, din Bacău, sunt scoase la vânzare prin licitaţie * se vând bunurile mobile, iar licitaţia va avea loc pe 24 noiembrie * Letea SA a intrat în faliment în 2011, din cauza datoriilor la stat şi la furnizori, în special cei de utilităţi
La licitaţia din această lună se vinde printre alte bunuri, Maşina 11- „linia de fabricat hârtie“, iar preţul de pornire este de 17 milioane de lei. Anunţul a fost publicat ieri, iar licitaţia va avea loc pe 24 noiembrie. În caz de neadjudecare, procedura se va repeta pe 8 decembrie 2015 şi 8 ianuarie 2016.
Ce se vinde
Dacă în luna august au fost puse pe tarabă bunurile imobile ale fostului Combinat de Celuloză şi Hârtie, acum se caută cumpărători pentru bunuri mobile. Bunurile se vând pe loturi. În lotul I, se află Maşina 11 („linie fabricat hârtie”), cel mai celebru utilaj deţinut de Letea SA, pentru care preţul de pornire este de peste 17 milioane de lei. Maşina 11, care făcea din Letea singurul producător de hârtie de ziar din ţară şi cel mai mare din Europa de Est, a fost pusă în funcţiune în 1976.
În lotul al doilea, se vinde linia de prelucrat maculatura (peste 7,6 milioane de lei), iar în lotul al treilea regăsim un cazan abur, la 1,57 milioane de lei. În lotul al patrulea şi ultimul, se vând la bucată diverse maşini şi instalaţii care au funcţionat în defuncta fabrică Letea SA (pompă distribuţie motorină, maşină de ascuţit, maşini de legat, ghilotină, maşini de tipărit, maşină de developat etc).
Faliment răsunător
Letea a fost unicul producător de hârtie de ziar din România şi a fost privatizată în 2004, când pachetul majoritar de acţiuni a fost cumpărat de primarul de atunci al Bacăului, Dumitru Sechelariu. Ulterior, Sechelariu a recunoscut că nu a plătit preţul corect pe combinat. În 2007, Letea a avut probleme mari cu gazul, tăiat de cei de la E.ON Gaz România, ca urmare a datoriilor ce însumau 10 milioane de lei. De asemenea, la data de 30 septembrie 2010, Letea înregistra obligaţii restante la bugetul de stat de peste 2,6 milioane de lei. De la o capacitate de producţie de 70.000 de tone de hârtie, anual, maşina de hârtie de ziar de la Letea a mai produs, în 2010, 6.000 de tone. Lucrurile s-au agravat, iar cei 270 de salariaţi au fost trimişi în şomaj. Foştii muncitori au protestat de câteva ori, cerându-şi drepturile salariale restante. În 2011, prin intermediul senatorului Gabriel Berca (aflat acum în arest pentru trafic de influenţă în alt dosar), s-a încercat influenţarea premierului Emil Boc, pentru ca Guvernul să acorde garanţii guvernamentale fabricii Letea. Era, oricum, prea târziu. „Când eram studenţi am făcut practică ani la rând la Letea. Am învăţat multe lucruri despre hârtie, despre cum se fabrică ambalajele. Am văzut şi secţia unde se fabrica hârtia pentru bancnote. Atunci am simţit pentru prima oară importanţa meseriei de inginer. Am văzut cum munca ta se poate transforma în plus valoare pentru alţii”, a spus Dan Dima, un cercetător ieşean pentru care „Letea” a fost prima experienţă industrială.
Citeşte şi: Comunităţi modernizate cu fonduri europene
Ionuţ ŞERBAN
Datoriile fabricii de Hârtie „Letea” Bacău se ridică la peste 7,5 milioane de euro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau