Şeful Bucovinei vrea să organizeze Zilele Ştefaniene FOTO
Dimensiune font:
Prezent la evenimentele de la Putna, dedicate lui Ştefan Cel Mare, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, şi-a anunţat planurile pentru cinstirea marelui voievod * printre altele el vrea să organizeze Zilele Ştefaniene, din 2017 * pe 2 iulie, peste 90 de preoţi au oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Putna * soborul de preoţi a fost condus de Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, şi Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen * la ceremonia religioasă au asistat aproximativ 2000 de credincioşi, unii dintre ei fiind îmbrăcaţi în costume tradiţionale
Prezent la manifestările de la Putna de la sfârşitul săptămânii trecute, dedicate domnitorului Ştefan Cel Mare şi Sfânt, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, s-a închinat şi s-a recules la mormântul voievodului. El a participat şi la Liturghie, şi la ceremonialul militar, apoi şi-a anunţat planurile dedicate marelui strateg al Moldovei. El a spus că pregăteşte Zilele Ştefaniene, un proiect internaţional.
„Este vorba despre sărbătorirea zilelor marelui Ştefan, un proiect pe care vrem să-l demarăm, în fiecare an, începând cu 2017 de la Sânziene, când este hram la Suceava, de la Cetatea de scaun şi se va termina pe 2 iulie la Putna, odată cu ziua marelui voievod Ştefan cel Mare. Acest proiect va avea în vedere un parteneriat cu toate edificiile, tot ceea ce a creat marele voievod, bisericile şi mănăstirile marelui voievod”, a spus Flutur. Şeful CJ a mai anunţat că în luna august a anului în curs va fi lansată ia „Hai în Bucovina”. „Pe 1 august vom deschide expoziţia permanentă de la Cetatea de scaun a domnitorului Ştefan cel Mare şi de la Muzeul de Istorie şi atunci vom inaugura ia „Hai în Bucovina”, un model pe care vrem să-l scoatem pe piaţă şi să fie la toate pensiunile şi centrele de promovare a turismului din ţară şi străinătate”, a mai spus Gheorghe Flutur.
Păstrăvul din Bucovina ajunge la Paris EXCLUSIV
Stareţul lăcaşului de cult a invitat credincioşii la o altă manifestare. „Pe 10 iulie, mănăstirea Putna împlineşte 550 de existenţă. Vom expune în acea zi şi candela pe care măria sa Ştefan a pus-o la temelie, candelă care a fost găsită în altarul bisericii. Pe 10 iulie ne revedem la Putna”, a declarat Velnic Melchisedec, stareţul Mănăstirii Putna. Slujba religioasă a fost urmată de o ceremonie militară, cei prezenţi dorind să depună coroane şi jerbe de flori la mormântul marelui voievod.
Pe 21 iunie 1992, la Bucureşti, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea mai multor sfinţi cinstiţi în ţara noastră, între care şi Sfântul Ştefan. Ca urmare, la 2 iulie 1992 s-a împlinit „sfânta datorie”, cum a numit-o Patriarhul Teoctist, aşteptată de multe generaţii. Atunci a fost vremea acestui dar de la Dumnezeu, o revărsare de har peste un popor care tocmai ieşise dintr-o dictatură, dar intra în altă perioadă de grea încercare a fiinţei şi credinţei sale.
Oana ŞLEMCO
LOCURI DE MUNCĂ ÎN STRĂINĂTATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau